Volledig scherm
© Thinkstock

Aanhoudingen voor handel in grondstoffen voor drugsproductie

ZEEWOLDE/NIJKERK - In zeven panden in de omgeving van Nijkerk, Zeewolde en Deventer heeft de politie dinsdag 520 kilo grondstoffen voor de vervaardiging van drugs aangetroffen en in beslag genomen. Er zijn vier personen aangehouden.

Het viertal wordt ervan verdacht deel uit te maken van een internationaal opererende organisatie die zich bezighoudt met de handel in grondstoffen voor synthetische drugs.

België
Het onderzoek startte in november na een rechtshulpverzoek van de Belgische autoriteiten, zo meldt de politie. In België liep namelijk een onderzoek naar twee Antwerpse firma's die zich bezighielden met de invoer van grondstoffen voor de vervaardiging van synthetische drugs.

De chemische stoffen waren afkomstig uit China en werden via zowel de Antwerpse haven als via de Belgische en buitenlandse luchthavens doorgevoerd naar Nederland.

50 miljoen
Er werden in 2015 en 2016 in totaal twintig ladingen verzonden. Dat zou neerkomen op een straatwaarde van 50 miljoen euro.

Twee aangehouden Nederlanders van 44 en 45 jaar oud worden op verzoek van de Belgische autoriteiten zo snel mogelijk overgeleverd aan België. De twee andere verdachten van 43 en 49 jaar oud blijven in Nederland vast zitten.

Ook in België en Duitsland zijn de afgelopen dagen vijf personen aangehouden. Dit betreffen verdachten van zowel Belgische en Mexicaanse nationaliteit.

Veluwe