Volledig scherm
De Britse 500-ponder die twee weken geleden in het Hoevelakense bos werd gevonden. © Saskia Berdenis van Berlekom

Bom donderdag in Hoevelakense bos tot ontploffing gebracht

De vliegtuigbom die twee weken geleden werd gevonden, wordt donderdag in het Hoevelakense bos door de Explosieven Opruimingsdienst tot ontploffing gebracht. ,,Dat is de beste manier'', aldus de gemeente Nijkerk.

Voordat de bom donderdag tot ontploffen wordt gebracht, neemt de gemeente maatregelen. Zo worden enkele bomen gekapt en worden markante bomen beschermd. Wegen worden afgesloten, het verkeer omgeleid.

Op de bom wordt 700 kubieke meter zand gestort. Ter verbeelding: dat zijn 8.400 kruiwagens zand. De EOD hoopt zo de schade van de bom te beperken en de scherven op te vangen. Het zand wordt de komende dagen naar het bos gebracht. De EOD stort het zand donderdag op de bom.

Het gebied van honderd meter rondom de bom is sinds de vondst verboden gebied. Dat gebied wordt donderdag tussen 11.00 en 14.00 uur uitgebreid met een straal van 200 meter.

Volledig scherm
© Gemeente Nijkerk

De gemeente Nijkerk waarschuwt inwoners van Hoevelaken en omwonenden dat de ontploffing een doffe knal en enige trilling in de grond kan veroorzaken. De directe omwonenden zijn door de gemeente geïnformeerd. Zij hebben ook met hen gesproken over vee en huisdieren.

Amateurarcheologen 

Twee weken geleden werd de bom gevonden door amateurarcheologen Henk Kok en Patrick Burgers uit Hoevelaken. De bom werd na de ontdekking afgedekt en beveiligd tegen nieuwsgierigen.

In 2014 werden in Leiden 55 woningen ontruimd toen een dergelijke bom werd ontmanteld. In 2012 moesten in Nijverdal 244 mensen hun woningen verlaten. In 2013 werd vliegveld Groningen ontruimd toen een 500-ponder tot ontploffing werd gebracht.

De gemeente heeft samen met de EOD (Explosieven Opruimingsdienst), hulpdiensten, het Geldersch Landschap en Kasteelen, Rijkswaterstaat en de provincie Gelderland besloten dat de Britse 500-ponder uit de Tweede Wereldoorlog op de vindplaats onschadelijk gemaakt wordt.

Veluwe