Bom ontploft in Hoevelakense bos: 'Geen knalfuif, wel een mooi einde'

videoDe vliegtuigbom die twee weken geleden gevonden werd in het Hoevelakense bos is iets voor 12.30 uur door de Explosieven Opruimingsdienst tot ontploffing gebracht. 

Volledig scherm
Scherven van de bom © AD

Met enige vertraging, de bom zou eigenlijk al om 12.00 uur onschadelijk worden gemaakt, kreeg het publiek waar het voor gekomen was. Met een behoorlijke knal, niet de doffe knal die van te voren door de EOD toegezegd was, ging het explosief de lucht in. 

De toeschouwers, zo'n 65 man, stonden op een veilige afstand van 200 meter. Zo ver dat er van de explosie niets te zien was. Te horen was hij wel. Geschrokken vogels verlieten snel het bos. 

Het publiek ging enigszins teleurgesteld naar huis. Patrick Burgers, de amateurarcheoloog die de bom vond, spreekt van een 'mooie knal'. ,,Het was geen knalfuif, maar wel een mooi einde", aldus Burgers die het tafereel filmde voor zijn maat Henk Kok. Kok moest tot zijn spijt het spektakel missen omdat hij op vakantie is. 

Voorzorgsmaatregelen

Volledig scherm
De geëvacueerde familie De Jong krijgt uitleg van luitenant Hans over de vliegtuigbom. © AD

Op de bom werd van te voren 700 kubieke meter zand gestort. Ter verbeelding: dat zijn 8.400 kruiwagens zand. De EOD hoopte zo de schade van te bom te beperken en de scherven op te vangen. 

De gemeente Nijkerk waarschuwde inwoners van Hoevelaken en omwonenden dat de ontploffing een doffe knal en enige trilling in de grond kan veroorzaken. Familie de Jong was de enige familie die hun huis moest verlaten omdat het te dicht bij de ontploffingsplek stond. 

Twee weken geleden werd de bom gevonden door Kok en Burgers die beiden in Hoevelaken wonen. De bom werd na de ontdekking afgedekt en beveiligd tegen nieuwsgierigen.

Volledig scherm
De krater na de ontploffing © AD
Volledig scherm
© Saskia Berdenis van Berlekom
Volledig scherm
Patrick Burgers (l) en Henk Kok op de plek waar ze de vliegtuigbom vonden. © Saskia Berdenis van Berlekom

In 2014 werden in Leiden 55 woningen ontruimd toen een dergelijke bom werd ontmanteld. In 2012 moesten in Nijverdal 244 mensen hun woningen verlaten. In 2013 werd vliegveld Groningen ontruimd toen een 500-ponder tot ontploffing werd gebracht.

De gemeente heeft samen met de EOD (Explosieven Opruimingsdienst), hulpdiensten, het Geldersch Landschap en Kasteelen, Rijkswaterstaat en de provincie Gelderland besloten dat de Britse 500-ponder uit de Tweede Wereldoorlog op de vindplaats onschadelijk gemaakt wordt.

  1. Hoogleraar: Bomenkap is niet oorzaak van het verdwijnen van bos, maar de Natuurwet
    PREMIUM

    Hoogleraar: Bomenkap is niet oorzaak van het verdwijnen van bos, maar de Natuurwet

    Er zijn kritische kanttekeningen te plaatsen bij de petitie van duurzaamheidsorganisatie Urgenda en zestig natuurorganisaties om een verbod in te stellen op grootschalige bomenkap, aldus hoogleraar bosecologie en bosbeheer (Wageningen Universiteit) en adviseur bij Staatsbosbeheer Frits Mohren. Dat Staatsbosbeheer haar eigen beleid nu onder een vergrootglas legt, noemt Mohren desondanks ‘verstandig’. ,,Maar de reguliere houtkap is van een heel andere orde van grootte dan nu wordt voorgespiegeld.”

Veluwe