Volledig scherm
© Rodney Kersten

Catharina's staan stil bij naamdag in Nijkerk

NIJKERK - Tini, Ineke, Tineke, Kitty, Karin, Katja en zelfs een paar échte Catharina's kwamen gisteren naar Museum Nijkerk om stil te staan bij de naamdag van de heilige Catharina.

Dertien dames en een meisje kwamen gisteren bijeen om de naamdag van de heilige Catharina te vieren. In de nok van Museum Nijkerk waakt een beeld van de heilige Catharina over alle bezoekers.
Conservator Saskia van den Berg had een oproep gedaan of alle naamgenoten van Catharina naar het museum wilden komen.

Maxentius
In 305 na Christus roofde keizer Maxentius vele vrouwen, onder wie de christen Catharina. Als ze weigert om na zijn echtgenote de tweede dame aan het hof te worden, probeert hij haar op allerlei manieren van haar geloof te brengen. Als het Catharina lukt om velen te bekeren, wordt ze in de gevangenis gemarteld om uiteindelijk ter dood veroordeeld te worden.
In heel Nederland vinden Catharinavereringen plaats. De Grote Kerk in Nijkerk is van oorsprong een katholieke kerk en kreeg de naam Catharinakerk. Toen het beeld van de heilige Catharina verhuisde naar de katholieke kerk, werd ook die kerk ingezegend als Catharinakerk.

Moeilijk
Catharina Bunt-van de Ridder (69) werd nog gedoopt in de protestantse kerk. ,,Ik woon in Rijssen, maar ben opgegroeid in Nijkerk. Ik hoorde van mijn zus over dit initiatief en besloot meteen te komen. Als kind noemde ik mijzelf Titi, omdat Catharina zo'n moeilijke naam was.'' De allerjongste aanwezige Catharina, de 8-jarige Cerra van de Weijer, heeft de naam als doopnaam. ,,Ik ben naar mijn oma's, Catharina Cornelia, vernoemd. Ik vind het heel erg leuk dat er vandaag zo veel mensen zijn die net zo heten als ik.'' Het Catharinakoor zingt uit volle borst het Catharinalied, als ludieke ondersteuning.

Bij Tini Anna Catharina Smorenburg krijgen alle meisjes in de familie al 367 jaar de voornaam Catharina. Dit heeft alles te maken met de heilige Catharina, al is de familie niet katholiek. ,,Mijn familie komt uit Friesland, uit het plaatsje Witmarsum. Hun geschiedenis gaat terug naar het Friesland van Bonifatius. Alle meisjes die geboren werden in de familie, kregen deze drie namen.''

Veluwe