Volledig scherm
De Britse 500-ponder die twee weken geleden in het Hoevelakense bos werd gevonden. © Saskia Berdenis van Berlekom

Echtpaar moet huis uit bij ruiming bom: 'Blij dat die nu weggaat'

Peter en Arda de Jong zijn de enigen die donderdag hun woning aan de Nijkerkerstraat moeten verlaten, als de vliegtuigbom tot ontploffing wordt gebracht.

Quote

Ons is verzekerd dat er niets met ons huis gebeurt. Ik heb er het volste vertrouwen in

Peter en Arda de Jong

,,Ze hebben ons vrijdag geïnformeerd. We zouden nu op vakantie gaan naar een camping in Engeland, hoe ironisch. Wij zijn de enigen die binnen het afgezette gebied wonen. De bom ligt 100 meter bij ons vandaan.”

De Jong maakt zich geen zorgen. ,,We hebben een zeer goed gesprek gehad en ze hebben ons verzekerd dat er niets met ons huis gebeurt. Er is wel een bouwkundig rapport gemaakt, maar ik heb er het volste vertrouwen in.”

De afgelopen weken bracht De Jong de beveiligers van de bom koffie. ,,Ze mochten hun eten bij ons in de magnetron opwarmen. Ik heb vaak op de plek van de bom bomen gekapt en er met de tractor gereden, dus ik ben heel blij dat die bom nu weggaat. Stel je voor dat dat ding was ontploft.” 

Gek gevoel

Volgens de Jong wordt het zand gestort in een 5 meter hoge zandwal om de bom heen. ,,Daardoor blijft de impact beperkt. Ik vind het wel een gek gevoel dat we ons huis uit moeten, maar we mogen bij de ontploffing aanwezig zijn. Dat vinden we heel bijzonder.”

Voordat de bom tot ontploffing wordt gebracht, neemt de gemeente maatregelen. Zo worden enkele bomen gekapt en markante bomen beschermd. De Hoevelakense Boslaan en Nijkerkerstraat, tussen de Weldammerlaan en het tunneltje richting Hooglanderveen, worden tussen 11.00 en 14.00 uur afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid. Het gebied van 100 meter rondom de bom is sinds de vondst verboden gebied. Dit wordt donderdag tussen 11.00 en 14.00 uur uitgebreid met een straal van 200 meter. 

Zand

Om de schade in het Hoevelakense Bos te beperken en rondvliegende scherven op te vangen wordt 700 kubieke meter zand gestort op de zware vliegtuigbom. Dat zijn 8400 kruiwagens. Het zand wordt de komende dagen naar het bos gebracht. De Explosieven Opruimingsdienst stort het zand donderdag op de bom.

Volgens de gemeente Nijkerk is na onderzoek met de EOD, Het Geldersch Landschap en Kasteelen, Rijkswaterstaat, hulpdiensten en de provincie Gelderland besloten dat het ‘de beste manier is’ om de Britse vijfhonderdponder uit de Tweede Wereldoorlog in het bos onschadelijk te maken.

Trilling

De gemeente Nijkerk waarschuwt inwoners van Hoevelaken en omwonenden dat de ontploffing een doffe knal en enige trilling in de grond kan veroorzaken. Directomwonenden zijn door de gemeente geïnformeerd. Zij hebben ook met hen gesproken over vee en huisdieren.

Volgens de Jong wordt het zand gestort in een 5 meter hoge zandwal om de bom heen. ,,Daardoor blijft de impact beperkt. Ik vind het wel een gek gevoel dat we ons huis uit moeten, maar we mogen bij de ontploffing aanwezig zijn. Dat vinden we heel bijzonder.”

De naastgelegen A28 en camping Overbos worden tijdens de ontploffing niet afgesloten. Wel zijn de Nijkerkerstraat, tussen het tunneltje naar Hooglanderveen en de Weldammerlaan, en de Hoevelakense Boslaan afgesloten.

Twee weken geleden werd de bom gevonden door amateurarcheologen Henk Kok en Patrick Burgers uit Hoevelaken. In 2013 werd vliegveld Groningen ontruimd, toen een vliegtuigbom tot ontploffing werd gebracht. In 2012 moesten in Nijverdal 244 mensen hun woningen verlaten.

Veluwe