Volledig scherm
© Thinkstock

Files en ongelukken op A28 door fikse regenbuien in Nijkerk

NIJKERK - Het onstuimige herfstweer van vanmiddag leidde in Nijkerk tot meerdere ongelukken, deze leidden tot een file in beide richtingen op de A28. Het KNMI heeft in de regio code geel afgegeven voor onweersbuien en kans op blikseminslag, hagel en windstoten. De code geel geldt tussen 15.00 en 18.00 uur.

ZWOLLE/AMERSFOORT - Op de A28 bij Nijkerk raakte een auto in de sloot. Ook op de parallelweg naast de A28 raakte een auto in de sloot door de harde windvlagen. Bij beide gevallen is er niemand gewond geraakt. De ongevallen zorgden wel voor een flinke file in beide richtingen. Het verkeer richting Zwolle rijdt langzaam in een file van 15 kilometer. Richting Amersfoort staat een file van 8 kilometer.

Spits
Weerman Raymond Klaassen van Weerplaza verwacht de ergste buien tussen 16.00 en 18.00 uur, aangezien ze vanaf het westen op komen zetten. „Het gaat hier echt om pittige buien met een reële kans op onweer. Ook kunnen er windstoten ontstaan van wel 60 à 70 kilometer per uur."Het verkeer moet door de hevige buien rekening houden met aquaplaning en slecht zicht. Klaassen: „De buien vallen precies in de avondspits, die hierdoor waarschijnlijk drukker zal zijn dan anders." Het KNMI adviseert mensen die rond deze tijd buiten zijn om open gebieden te vermijden en niet onder bomen te schuilen.

Nacht
In de avond en nacht is de nasleep van het zware weer nog voelbaar. „Er vallen dan verschillende buien, al zal niet elke bui gepaard gaan met onweer. Maar rond middernacht is dit zeker een mogelijkheid", aldus Klaassen. De wind komt uit het zuidwesten en is volgens het KNMI van matige sterkte. Het kwik daalt naar circa 7 graden.

Morgen
Woensdag vallen er nog enkele (onweers)buien, die zich langzaam naar het zuiden verplaatsen. De wind draait naar het noord- tot noordwesten en neemt in de loop van de dag af naar zwak tot matig. Het wordt maximaal 12 graden en mogelijk komt 's middags de zon nog even door. Vanaf donderdag wordt het weer wat rustiger met af en toe zon. Wel is er donderdagochtend kans op mist. Klaassen: „Ik verwacht een kille, grijze start van de dag."

Veluwe