Volledig scherm
Margriet Maris, voorzitter van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen uit Nijkerk. Er moet een externe, onafhankelijke vertrouwenspersoon komen bij iedere gemeente. © Frank de Roo

‘Jonge sporters beter beschermen voor ontucht met externe, onafhankelijke vertrouwenspersoon’

Elke gemeente moet een externe, onafhankelijke vertrouwenspersoon krijgen die lokale verenigingen helpt als er (mogelijk) sprake is van ontucht met minderjarigen. Deze vertrouwenspersonen kunnen met hun werkwijze voor meer aangiften en veroordeling zorgen dan vrijwilligers, stelt de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) uit Nijkerk. Sportkoepel NOC*NSF onderschrijft dit pleidooi.

LVV-voorzitter Margriet Maris dient het plan in bij de Apeldoornse staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Vooral sportclubs hebben ‘onvoldoende zelfreinigend vermogen', stelt de beroepsgroep. Maris: ,,Er is veel verbeterd, maar nog steeds komen verhalen naar buiten van seksueel misbruik dat door blijft gaan, terwijl leden, soms al langere tijd, op de hoogte zijn.” Zij verwijst naar de actuele kwestie rond een Rotterdamse atletiektrainer. Justitie onderzoekt of de man zich  jarenlang schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik van meisjes en jonge vrouwen.

Vergoelijkt

Quote

Praktijken worden vergoe­lijkt of er worden geen kwade bedoelin­gen verwacht

Margriet Maris, Voorzitter LVV

Sportclubs moeten daadkrachtiger worden, zegt Maris. Daarvoor is een eigen, interne vertrouweling onvoldoende. ,,Het zijn vaak vrijwilligers. Meldingen worden binnenskamers gehouden, want gedacht wordt dat de politie anders met loeiende sirenes het terrein op rijdt. Leden zijn met elkaar vergroeid. Praktijken worden vergoelijkt of er worden geen kwade bedoelingen verwacht, omdat het zo'n aardige trainer is. We moeten deze groep kwetsbare sporters beter beschermen.”

De LVV pleit voor externe, onafhankelijke vertrouwenspersonen die door gemeenten worden aangestuurd en beschikbaar zijn voor alle lokale verenigingen. Van cultuur tot sport. Een buitenstaander is volgens Maris eenvoudiger te benaderen bij (vermoedens van) seksueel grensoverschrijdend gedrag. ,,Een professional weet welke haken en ogen er aan een zaak zitten, doet zorgvuldig onderzoek en weet welke aanpak nodig is om zo min mogelijk mensen er de dupe van te laten zijn.”  Een klein aantal gemeenten heeft al zo’n vertrouwenspersoon of wil die aanstellen, weet de LVV-preses.

Integrale aanpak

Quote

Wij bepleiten al enige tijd een meer integrale aanpak voor seksueel misbruik van kinderen

Geert Slot, Sportkoepel NOC*NSF

Sportkoepel NOC*NSF ziet wel brood in het voorstel van de LVV. ,,Wij bepleiten al enige tijd een meer integrale aanpak van seksueel misbruik van kinderen bij organisaties waar sprake is van afhankelijkheidsrelaties. Wij vinden ook dat gemeenten daar een grotere rol in kunnen spelen. Vooral als het om het creëren van bewustwording en de noodzaak van preventie gaat. Voor slachtoffers van seksuele intimidatie en misbruik in de sport zou het inderdaad goed zijn als er vertrouwenspersonen zijn die binnen de gemeente voor meerdere sectoren actief zijn”, zegt Geert Slot namens NOC*NSF.  

Deze vertrouwenspersonen moeten volgens Slot wel kennis hebben van de specifieke mogelijkheden die het verenigings- en tuchtrecht in de sport biedt.  LVV en NOC*NSF hebben al met elkaar gesproken over de mogelijkheid tot het aanwijzen van externe vertrouwenspersonen.

Misbruik wordt lang niet altijd gemeld

Negentig procent van misbruik wordt nooit gemeld, schrijft NOC*NSF op zijn website. Volgens de sportkoepel geeft ongeveer een op de tien sporters aan slachtoffer te zijn geweest van ‘matig tot ernstig’ misbruik. 

Uit cijfers blijkt dat bij steeds meer sportbonden meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag binnenkomen. De meest recente cijfers dateren van 2016. Toen kwamen bij 19 van de 74 aangesloten bonden in totaal 107 meldingen binnen. Een jaar eerder werden bij 16 bonden 41 meldingen gedaan.

Het aantal contacten met het Vertrouwenspunt Sport steeg tussen 2011 en 2016 van 67 tot 268. Deze medewerkers luisteren, geven advies en verwijzen door. Het gaat om zowel korte telefonische gesprekken als begeleiding door een vertrouwenspersoon. De meeste contacten gingen over (vragen over) seksueel grensoverschrijdend gedrag.

NOC*NSF heeft vorig jaar mei een meldplicht ingesteld voor sportbesturen op het gebied van seksuele intimidatie en misbruik in de sport. Deze plicht geldt sinds eind 2018 ook voor begeleiders. 

Onderzoek

Uit een onderzoek dat de Commissie De Vries in 2017 in opdracht van NOC*NSF uitvoerde, bleek dat twaalf procent van volwassenen die als kind aan sport deden, op z’n minst één ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft. ‘Vier procent van deze volwassenen rapporteert ernstige vormen van seksueel misbruik (aanranding en verkrachting). 

De onderzoekscommissie oordeelde dat het ’dringend noodzakelijk is om seksuele intimidatie en misbruik in de sport veel actiever tegen te gaan’ en kwam met talrijke aanbevelingen. Een voorbeeld: ‘Neem elke melding daarvan serieus en handel deze zorgvuldig af’.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

Veluwe