Volledig scherm
© Screenshot van de video

Nijkerkerveners zetten filmpje provocerende agent op internet

NIJKERK - De vader van twee Nijkerkerveense broers heeft vanmiddag een video op Facebook gezet waarop te zien zou zijn dat zijn zoons door een politieagent geïntimideerd worden. Binnen enkele uren was de video al 725.000 keer bekeken.

,,We reden vanmorgen binnendoor van Nijkerk naar Nijkerkeveen via de Van Dijkhuizenstraat. Dat mag eigenlijk niet, de weg is alleen voor bestemmingsverkeer", vertelt de jongeman in het filmpje, die anoniem wil blijven. ,,Maar wij waren bestemmingsverkeer, want we gingen daar bij mensen thuis pompoenen halen. We reden ons van geen kwaad bewust langs een politieauto en we werden aangehouden. We kregen een boete van negentig euro."

De 21-jarige Nijkerkervener geeft toe dat hij de boete 'niet fijn' vond, maar beweert niets te hebben gedaan om de agenten boos te maken. ,,We hebben niet gescholden, we hebben niets gedaan. De agent die de boete uitschreef bleef ook rustig, maar die andere agent begon ons te intimideren."

Op het randje
Maar volgens politiewoordvoerder Paul Koetsier 'ging er iets vooraf aan wat je op de video ziet'. ,,Tegen de Turkse collega zijn opmerkingen gemaakt die op het randje waren, in de trant van 'je kunt niet fatsoenlijk Nederlands.'"

De spanning loopt hoog op, zo is te zien in het filmpje. 'Nou niet gaan trillen, dan laat je zien dat je bang bent', zegt de agent in de video, terwijl hij tegen een van de jongemannen aanloopt. De man pikt dat niet: 'Je kunt toch normaal aan me vragen of ik aan de kant ga?' 'Die gaat op Dumpert!', zegt de maker van het filmpje. 'Bek houden', zegt de agent ook nog.

De Nijkerkervener zegt dat voordat zijn broer begon te filmen, de politieman 'van neus tot neus twee centimeter voor me stond'. ,,Hij probeerde me uit te lokken, zodat hij iets had om me in de boeien te kunnen slaan. Maar ik ben geen vechtersbaas, ik bleef rustig. Misschien irriteerde dat hem juist en gaf hij me daarom een duw toen hij wegliep."

Geen schoonheidsprijs
Politiewoordvoerder Koetsier geeft toe dat het gedrag van de agent 'niet de schoonheidsprijs verdient'.

De broers gingen vanmiddag op het bureau verhaal halen. In een bemiddelingsgesprek zou de agent hebben toegegeven dat hij fout zat, aldus de Nijkerkervener. De video blijft evenwel op internet staan. ,,Hij zat fout, wij zaten ook fout. De boete blijft staan, de video ook. Het is niet verboden."

Koetsier bevestigt dat de betrokken dienders vanmiddag met de broers aan tafel zijn gaan zitten. ,,Er was van beide kanten begrip dat het niet zo had moeten gaan. Er komt geen aangifte. Het gesprek is naar tevredenheid van beide partijen afgerond." Hij vindt het daarom 'merkwaardig' dat de video niet van Facebook wordt gehaald. ,,Het moet er van ons niet van af, maar het is wel jammer dat als beide partijen sorry hebben gezet het filmpje er gewoon op blijft staan."

De video was om 17:00 uur maandagmiddag 1 miljoen keer bekeken, bijna 20.000 keer gedeeld en 3500 keer geliket. Maandagavond was de video op Facebook niet meer te vinden. Op Dumpert is het filmpje nog wel te zien.

Veluwe