Volledig scherm
© Thinkstock

Tunnel Amersfoortseweg in februari open

NIJKERK - De tunnel onder het spoor bij de Amersfoortseweg in Nijkerk gaat naar verwachting pas in februari open, omdat men bang is dat fietsers zich niet aan de geldende omleiding gaan houden. Dat laat de gemeente weten.

Aanvankelijk was het bedoeling om de onderdoorgang eind volgende maand al open te stellen voor het gemotoriseerde verkeer. "De verwachting is echter, dat naast het gemotoriseerde verkeer en het bouwverkeer ook het fietsverkeer door dezelfde tunnel zal rijden, ondanks de omleiding die voor de fietsers in stand blijft. Dit kan leiden tot onveilige verkeerssituaties. Ook het veilig werken voor de aannemer aan de onderdoorgang kan dan niet gegarandeerd worden. Omdat wij de veiligheid niet kunnen garanderen, is er in onderlinge afstemming tussen de partijen besloten om de onderdoorgang pas open te stellen wanneer al het verkeer er veilig doorheen kan rijden", laat de gemeente Nijkerk op haar website weten.

Wegomleiding
Gezien de huidige planning, kan er rond half februari door al het verkeer veilig door de tunnel worden gereden. Tot die tijd blijft de huidige wegomleiding ook in stand. De bijbehorende bebording blijft de komende periode ook gewoon staan.

1800 ton
Verder laat de gemeente weten dat de aannemer bezig is met het afbouwen van de volledige betonconstructie van de tunnel. De ruwbouw moet begin volgend jaar gereed zijn. Daarna kan er worden gestart met de afbouw en de aanleg van de weg. Afgelopen zomer is er een ruim 1.800 ton wegende spoorbrug over de Amersfoortseweg gelegd; een normale overweg volstaat niet meer, omdat er meer treinen op het traject tussen Zwolle en Amersfoort gaan rijden.

Veluwe