Een medewerker Dar haalt afval op. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Een medewerker Dar haalt afval op. Foto ter illustratie. © Bert Beelen

Afvalbedrijf Dar ‘voedt Nijmeegse student op’ met nieuwe campagne

Het Nijmeegse afval- en reinigingsbedrijf Dar is een campagne begonnen om studenten in Bottendaal op te voeden. Doel is dat ze zich beter houden aan de regels voor het buiten zetten van afvalzakken.

'Oeps! Ik sta te vroeg buiten.' 'Oeps! Ik ben de verkeerde zak.' 'Oeps! Ik sta op de verkeerde plek.' Stickers met dergelijke teksten plakken medewerkers van Bureau Toezicht & Handhaving sinds een maand op afvalzakken in Bottendaal. Het gaat om een proef: kijken of vooral studenten ertoe te bewegen zijn om iets zorgvuldiger met hun afval om te gaan.

,,We willen weten of deze aanpak werkt voor jonge mensen in deze wijk", legt Dar-woordvoerster Martine Boot uit. ,,Voor andere wijken, zoals Lindenholt, moeten we waarschijnlijk een andere aanpak bedenken. Ook ouderen kunnen we niet op deze manier aanspreken."

Wereldkampioen afval scheiden

De inwoners van de regio Nijmegen gelden al jarenlang als wereldkampioenen in afval scheiden. Toch blijft Dar zoeken naar mogelijkheden om de score omhoog te krijgen. Zo zit in de zakken met restafval voor slechts 26 procent aan spul dat daarin thuishoort.

De rest kan in de meeste gevallen worden hergebruikt. Zo bestaat ruim een kwart van de inhoud uit groente, fruit- en tuinafval, dat in de groene bak hoort.

Dar wil ook de ergernis bij buurtbewoners over verkeerd geplaatst afval verminderen. Op de stickers staat een verwijzing naar de site van Dar, waar instructies staan.