Volledig scherm
Lato werd gevonden in het Amsterdam-Rijnkanaal. © ANP

Albanese politicus Festim Lato dood gevonden in Nederland

AFFERDEN / NIJMEGEN - Een in Afferden woonachtige Albanese politicus is dit weekend dood aangetroffen. Vermoed wordt dat hij vermoord is. Het gaat om de 43-jarige Festim Lato.

Hij was president van de niet erkende republiek Chameria, een regio op de grens van Albanië en Griekenland die al jaren streeft naar onafhankelijkheid. Twee goede bekenden van Lato bevestigen zijn dood.

Lato de overleden persoon in Nijmegen?

Aanvankelijk zag het er naar uit dat Lato in Nijmegen was gevonden. Daar werd aan de Nieuwe Ubbergseweg zaterdagavond een levenloos lichaam aangetroffen. De politie meldde gisteravond er vanuit te gaan dat deze persoon door een misdrijf om het leven was gekomen. Het onderzoek in Nijmegen is nog altijd gaande. 

Later op de dag maakte de politie echter bekend dat langs het Amsterdam-Rijnkanaal het lichaam van een 43-jarige Albanees was aangetroffen. De politie gaf later op zondagavond aan dat de dode man in Nijmegen waarschijnlijk van Poolse afkomst is.

25 jaar in Nederland

Lato woonde al 25 jaar in Nederland en verbleef al geruime tijd in Afferden. Hij was zakenman en werd op 24 april van dit jaar failliet verklaard door de rechtbank in Zutphen.

Een goede bekende van Lato, een Albanees die zich ook inzette voor de toekomst van Chameria, bevestigt diens dood.  Hij zegt recent nog in Afferden geweest te zijn. Volgens hem was er toen hij vertrok geen reden om aan te nemen dat er iets zou gebeuren. ,,Alles was goed.”

Schimmige zaken

Volledig scherm
Festim Lato © privé

De Nederlandse diplomaat Jeroen Zandberg van de UNPO - een in Den Haag gevestigde organisatie van niet-vertegenwoordigde naties, regio’s en volkeren - kende Lato. Hij zegt dat de man zich bezighield met schimmige zaakjes.

Hij adviseerde Lato over zijn politieke strijd en is net als premier Aliu geschokt. ,,Het was een charmante man met een vlotte babbel. Er zaten altijd wel schuldeisers achter hem aan. Ik kreeg ook wel eens berichten van mensen die zeiden dat hij een oplichter was.’’

Zandberg was een van de laatste mensen die Lato zag, een week geleden. Hij heeft vanmiddag bij de politie een getuigenverklaring afgelegd. 

Chameria

Lato woonde in een afgelegen huis in Afferden, in de regio Maas en Waal tussen Nijmegen en Druten. Buiten op het terrein wapperen de vlag van Nederland, de Verenigde Staten en Chameria.

Als leider van de regio Chameria had Lato regelmatig publieke optredens bij het Europees Parlement in Brussel en leidde hij demonstraties die vooral draaiden om de onafhankelijkheid van de het republiekje dat overigens door geen enkel land wordt herkend. Lato was behalve de hoogste functionaris van Chameria ook coach van het voetbalteam van Chameria.

De premier van de republiek Chameria, Angelo Aliu, heeft op Facebook geschokt gereageerd op de dood van Lato. Hij noemt het overlijden van zijn politieke collega ‘een politiek gemotiveerde moord op een held van Chameria’.

De Cham

De Cham zijn een Albanees sprekend volk dat grotendeels in het zuiden van Albanië woont. Het bestaat uit enkele tienduizenden mensen. In het verleden woonden ze in een gebied dat in 1913 bij Griekenland werd gevoegd. In de jaren daarna trokken de Cham langzaam maar zeker naar Albanië.

Volgens hen was er sprake van een zuivering van het gebied. De laatste Cham werden na de Tweede Wereldoorlog het land uitgezet. De Grieken stelden dat ze gecollaboreerd hadden met de Italiaanse en Duitse bezetters. Bij de operatie verloren de Cham ook hun bezittingen in de regio. De meeste Cham wonen nu in het zuiden van Albanië.

In de diplomatieke betrekkingen tussen Griekenland en Albanië zijn de Cham een terugkerend thema. Vraagstukken zijn onder meer of ze recht hebben op compensatie en of ze in de toekomst aanspraak kunnen maken op een Grieks paspoort.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement