Archieffoto schoolexamens in Molenhoek. foto Theo Peeters
Volledig scherm
Archieffoto schoolexamens in Molenhoek. foto Theo Peeters © Theo Peeters

‘Alleen schoolexamen: interessant experiment’

NIJMEGEN/ WIJCHEN/ MOLENHOEK - Is het centraal eindexamen wel zo belangrijk? Dit jaar bepaalt alleen het schoolexamen of een examenleerling geslaagd is en misschien is dat zo gek nog niet, klinkt het in het onderwijs.

Voor rector Hanneke Arpots van NSG Groenewoud staat vast dat het niveau waarop haar driehonderd examenleerlingen van school gaan in orde is. Centraal eindexamen of niet.

,,Het is interessant om te volgen wat er met deze lichting leerlingen gebeurt in het vervolgonderwijs”, zegt ze. ,,Misschien kunnen we het belang van het centraal eindexamen wel wat relativeren.”

Experimenteren

Ook bestuurder Hans Schapenk van Scholengroep Rijk van Nijmegen noemt het schrappen van het eindexamen ‘best mooi om te experimenteren of het eindexamen zoveel uitmaakt voor het vervolgtraject’.

Of een leerling slaagt, wordt normaal gesproken bepaald door het gemiddelde van de schoolexamens (zoals toetsen, mondelinge overhoringen en werkstukken uit het laatste en een-na-laatste jaar) en de cijfers die ze halen op het centraal eindexamen.

Het centraal eindexamen bepaalt normaal voor de helft het eindcijfer, maar dit jaar niet. Onderwijsminister Slob heeft bepaald dat de eindcijfers helemaal worden gebaseerd op de schoolexamens.

Duidelijkheid geeft rust

Dat daar nu duidelijkheid over is, geeft rust, zegt Schapenk. Scholen hebben tot 1 juni om de schoolexamens af te nemen en dat is langer dan normaal. ,,Er is meer tijd om de leerlingen voor te bereiden. Directeuren gaan nu een nieuwe planning maken en bedenken hoe de schoolexamens op afstand kunnen worden afgelegd.”

Dat gebeurt ook op de middelbare scholen van de Alliantie, waaronder Maaswaal in Wijchen en Pax Christi in Druten. ,,Sommige vakken zijn ingewikkeld om op afstand af te nemen en het is nog niet zo simpel om meer mondelinge examens af te nemen”, zegt bestuurder Han Elbers. 

Volwaardig diploma

Schapenk en Elbers benadrukken dat examenleerlingen ook dit jaar met een volwaardig diploma van school gaan. Elbers: ,,De inspectie kijkt altijd hoeveel de cijfers van het schoolexamen afwijken van het centraal examen. Het verschil mag 0,3 punt zijn en wij zitten bijna allemaal binnen die marge. Het schoolexamen is ook een écht examen.”

Schapenk voorspelt dat dit jaar meer leerlingen zullen slagen. ,,Als we de mogelijkheid krijgen, kunnen we leerlingen extra hulp bieden om met een herkansing een beter cijfer te halen.”

Wat dit jaar de spelregels voor herkansingen worden, moet nog bekend worden gemaakt. Een aantal leerlingen van NSG Groenewoud zal dat een zorg zijn, want zij hebben de schoolexamens vorige week al afgerond. Ook zijn de cijfers al bekend gemaakt. Rector Arpots: ,,Het ligt niet in de rede dat zakt als je voor alles een voldoende hebt.”