Bang voor naalden? Dit spelletje helpt je van je angst af
Donders WondersSommige mensen vinden vaccinaties eng, terwijl anderen niet zozeer bang zijn voor vaccins als wel voor de injectie zelf. Wat is naaldenfobie en hoe kom je er vanaf?
Delen per e-mail
Mensen met naaldenfobie, ofwel prikangst, zijn bang voor alle soorten medische procedures waarbij injecties of naalden nodig zijn. Tussen de 20 en 30 procent van de totale wereldbevolking heeft last van naaldenfobie, onder kinderen en adolescenten is dit zelfs nog hoger: tussen de 20 en 50 procent.
Niet naar de tandarts
Bang zijn voor naalden lijkt misschien onbeduidend, maar het tegenovergestelde is waar. Het omvat emotionele stress en lichamelijke symptomen: bleek worden, zweten, verhoogde hartslag en duizeligheid. In extremere gevallen kan de angst zo verlammend werken dat mensen bijvoorbeeld jarenlang niet naar de tandarts gaan.
Naaldenfobie kan ook op andere manieren impact hebben op individuen, maar zelfs ook op de samenleving als geheel. Mensen die een procedure zouden moeten ondergaan zoals behandeling of preventie van een ziekte, vermijden dit mogelijk. Dit geldt voor insuline-injecties, maar ook voor vaccinaties tegen algemene ziektes – in beide gevallen heeft het niet zetten van een prik nadelige gevolgen voor het individu. Naaldenfobie weerhoudt mensen er ook van om bloed te doneren, maar de nodige gevolgen voor de mensen die afhankelijk zijn van bloedtransfusies. Sterker nog, angst voor naalden is de nummer één reden om geen bloed te doneren.
Corona vaccin
Met Covid-19 is er een nieuwe situatie ten tonele gekomen waarbij naaldenfobie verregaande gevolgen kan hebben. Nu vaccinaties op meerdere plekken ter wereld beschikbaar worden, kan angst voor naalden mensen ervan weerhouden het vaccin te nemen. Dat beïnvloedt niet alleen hen, maar ons allemaal.
Kunnen we mensen met naaldenfobie helpen? Onderzoekers van de universiteit van Tilburg en van bloedbank Sanquin zeggen van wel. Hun oplossing voor dit probleem is een mobiele game-app die gebruik maakt van biofeedback. Deze techniek stelt mensen in staat meer controle te krijgen over een aantal lichamelijke functies door het geven van feedback, visueel of met geluid.
Spelletje op je telefoon
De app werkt als volgt: het is een spel waarbij je met je vinger een geometrische vorm volgt en inkleurt. De kleur van de vorm verandert tijdens het spel. Die veranderingen zijn niet willekeurig, maar gebaseerd op lichamelijke veranderingen van de speler, bijvoorbeeld de gezichtsuitdrukking. Deze (visuele) veranderingen worden opgepikt via de selfie camera op de telefoon en door een algoritme geanalyseerd en omgezet in feedback.
De feedback is dus de kleur van het patroon. Als de kleur bijvoorbeeld verandert van blauw naar rood, dan weet de speler dat ze iets in hun lichaam moeten aanpassen om de kleur weer naar blauw te veranderen. Dit kan bijvoorbeeld door hun ademhaling aan te passen, of spieren te ontspannen. Zo kan de gebruiker van de app achterhalen welke handelingen het meest effectief zijn om hun lichaam in een ontspannen staat te krijgen en houden.
Goedkope oplossing
De onderzoekers die deze app hebben ontwikkeld, hopen hiermee een goedkoop alternatief in handen te hebben dat net zo effectief is in het verminderen van naaldenfobie als duurdere methodes. Zo is exposuretherapie een effectieve manier om fobieën te behandelen, maar dit vereist opgeleide specialisten en meerdere sessies waarbij een persoon stapsgewijs wordt blootgesteld aan de bron van hun angst. De biofeedback app gebruikt daarentegen geen angstopwekkende dingen, maar berust geheel om bewustmaking van lichamelijke (angst)signalen. Volgens de onderzoekers zullen mensen op den duur door dit vergrote bewustzijn leren hun fysieke reactie op naalden aan te passen.
De huidige app is een eerste prototype. Om de app te blijven verbeteren, hopen de onderzoekers dat iedereen en vooral diegenen met naaldenfobie de game uitproberen en hun reactie geven. Door de app te downloaden en uit te proberen, kan je jezelf helpen en draag je meteen bij aan het onderzoek.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update
Mogelijk één besmetting tijdens proef NEC - De Graafschap: ‘Dat is heel weinig op 1200 toeschouwers’
NIJMEGEN - Tijdens de Fieldlab-voetbalwedstrijd tussen NEC en De Graafschap is mogelijk één supporter besmet geraakt met het coronavirus. Dat blijkt uit de tweede testronde die vijf dagen na de wedstrijd is gehouden. Daarbij kwamen niet alle toeschouwers opdagen, maar met een opkomst van 82 procent is de organisatie zeer tevreden. -
CORONAKAART | Landelijk meer besmettingen, maar dalende cijfers in helft regiogemeenten
NIJMEGEN - De landelijke besmettingscijfers gaan weliswaar omhoog, maar in onze regio dalen ze in de helft van alle gemeenten. Oost Gelre ziet de voorbije week de infectiegetallen zelfs bijna halveren. -
PREMIUM
Eerste fossielvrije wijk van het land komt in Nijmegen
NIJMEGEN - De eerste ‘fossielvrije wijk’ van Nederland. Die wordt gebouwd op de plek van het oude Montessori College in Nijmegen. De warmte en energie voor de 69 aardgasloze huizen worden ter plekke opgewekt en verdeeld. Bijzonder: iedereen maakt gebruik van elektrische deelauto’s en -fietsen, zo is het plan. -
PREMIUM
Dit zijn de favoriete gebouwen van mensen uit Nijmegen: ‘Hier ben ik trotser dan trots op’
NIJMEGEN - Persoonlijke ‘liefdesverklaringen’, niet betuigd aan personen, maar aan gebouwen in de stad. Dat is kort gezegd wat het 372 pagina’s tellende Mijn Favoriete Gebouw In Nijmegen te bieden heeft. -
PREMIUM
‘Dwarse oom’ verpest het gasloze feestje in Nijmeegse wijk Jerusalem: Rindert is fel tegen de plannen
NIJMEGEN - De sloop en nieuwbouw van de Nijmeegse Jerusalembuurt mag niet doorgaan. Dat vindt bewoner Rindert van der Meulen, die donderdag naar de bestuursrechter stapte om de start van het project tegen te houden. Met weinig kans van slagen: het merendeel van zijn argumenten werd alvast door de rechter van tafel geveegd.
-
Nijmeegs museum gered door miljoeneninjectie; maar zorgen over toekomst Valkhof blijven
NIJMEGEN - Museum Het Valkhof is gered. De Nijmeegse kunstinstelling hing aan een zijden draadje, omdat de gemeenteraad twijfelde over een investering van 16 miljoen. Woensdagavond besloot een raadsmeerderheid alsnog de portemonnee te trekken. Sluiting van Het Valkhof is voorlopig van de baan. Maar er blijven zorgen. -
donders wonders
De hele tijd bezig met je smartphone? Dan ben je waarschijnlijk een ‘phubber’
We weten allemaal wel dat we veel tijd besteden op onze telefoons. We weten minder goed dat we soms anderen snubben (negeren) omdat we zo op onze telefoon gefocust zijn. Dit gedrag wordt phubben (phone + snubbing) genoemd en komt vaker voor dan je denkt. -
PREMIUM
Tijdelijk geen subsidies meer voor sloop en vervangen vieze brom- en snorfietsen in Nijmegen
NIJMEGEN - Zo'n 135 eigenaren in Nijmegen hebben inmiddels gebruik gemaakt van een gemeentelijke subsidieregeling om hun vervuilende brommer of snorfiets te laten slopen. In ruil voor het inleveren van oude tweewielers van voor 2011 kregen ze 400 euro.