De ondergrondse container aan de Oude Haven, met illegale zakken.
Volledig scherm
De ondergrondse container aan de Oude Haven, met illegale zakken. © Paul Rapp

Bewoners Benedenstad klagen over rommel rond nieuwe ondergrondse afvalcontainers

NIJMEGEN - Bewoners van de Benedenstad klagen over rommel rond de ondergrondse containers die sinds 4 september in de wijk staan. In die vijftig nieuwe containers moeten het restafval gedeponeerd worden, afvalzakken mogen niet meer op straat gezet worden. 

Het nieuwe verkeersbord.
Volledig scherm
Het nieuwe verkeersbord. © Dar

Nog steeds is het vooral elke dinsdagochtend mis rond diverse ondergrondse afvalcontainers van de DAR in de Benedenstad, waar onder meer het huisvuil in gedeponeerd moet worden. ,,Dinsdag werden altijd de zakken opgehaald, daarom is het nu meestal een rommeltje”, zegt buurtbewoner  Paul Rapp.

Ook de rest van de week zijn er ergernissen. Regelmatig gaat bijvoorbeeld de schuif niet open. ,,Misschien komt het omdat de container dan vol is”, oppert Rapp die uit kijkt op zo’n nieuwe container. ,,Deze staat op een doorgaande route en veel mensen nemen hun zak mee in de auto en stoppen hier om die weg te gooien.”

Balans
Afvalinzamelaar Dar erkent dat het nog wennen is in de Benedenstad. ,,De meeste bewoners maken inmiddels gebruik van de ondergrondse containers, maar helaas nog niet iedereen”, zegt een woordvoerster. ,,De eerste weken hebben we alsnog alle afvalzakken opgehaald die aan straat stonden. Sinds kort doen we dat niet meer, omdat het dan voor bewoners niet zichtbaar is wat er nog niet goed gaat. We zoeken de balans: niet meteen ophalen maar het mag ook geen rotzooi worden.”

Volgens haar is het pas één keer voorgekomen dat een container vol zat. ,,We rijden vaker om dat tegen te gaan. Meestal gaat de container niet open omdat er iets klem zit, een te grote zak bijvoorbeeld. Bij ons op kantoor gaat dan een sensorlampje branden. We checken elke ochtend.”

Afvalcoaches
Gisteren belden afvalcoaches aan op adressen waar een zak buiten stond. Dat doen ze vandaag nog een keer. Bekeurd wordt er nog niet. ,,Mensen kunnen hun tariefzakken bij ons op kantoor inleveren en krijgen het aanschafbedrag”, aldus de Dar-woordvoerster. Op plekken waar veel zakken blijven staan, komt mogelijk ook een verkeersbord met de tekst:  ‘Restafval? In de ondergrondse container, niet hier op straat’.