Bottendaal met voormalig Biotex complex gezien vanaf dak Metterswane.
Volledig scherm
Bottendaal met voormalig Biotex complex gezien vanaf dak Metterswane. © Paul Rapp

Bottendaal: wijk voor arbeider, fabrikant, student en migrant

NIJMEGEN - Eerst woonden er arbeiders, middenstanders en fabrikanten, later kwamen er de studenten en gastarbeiders bij. Bottendaal is altijd een gemengde wijk geweest. Daarover gaat morgen een themamiddag van de Nijmeegse historische vereniging Numaga in de Thiemeloods.

Het is de laatste activiteit in het kader van het jaarthema 'Bouwen en wonen in Nijmegen', een programma waarmee Numaga het 65-jarig bestaan viert. Er zijn lezingen, interviews en rondleidingen.

De eerste woningen in Bottendaal werden eind 19de eeuw gebouwd. Vanaf het begin is er niet alleen gewoond, maar ook gewerkt. Bedrijven als Dobbelman, Thieme, ASW, de kapokfabriek stonden tussen de woonstraten.

Nieuwe bevolkingsgroepen

Eind vorige eeuw kwam een ommekeer: de bedrijven vertrokken, fabrieken werden gesloopt en vervangen door sociale woningbouw. Tegelijkertijd kwamen twee nieuwe bevolkingsgroepen: studenten en migranten, aanvankelijk gastarbeiders.

Het programma van Numaga besteedt aan alle tijdperken aandacht. Wim de Natris, buurtbewoner en architectuurhistoricus, vertelt over wonen en werken vanaf de aanleg tot de jaren 70. Architect Paul van Hontem gaat in op de strijd voor de sociale woningbouw in de jaren 80. Journalist Eric Reijnen Rutten interviewt oud-buurtbewoner Sinan Can over het leven van een gastarbeidersgezin in de wijk. Jan-Willem Koekke-bakker vertelt over de betekenis van de Gastarbeidwinkel, waarvan hij voorzitter is geweest.

De lezingen en interviews in de Thiemeloods beginnen zaterdag om 14.00 uur.