Nieuw Nijmeegs Kamerorkest.
Volledig scherm
Nieuw Nijmeegs Kamerorkest. © Rene Knoop

Brexit is inspiratie voor concert van Nijmeegs ensemble

NIJMEGEN - Het Nieuw Nijmeegs Kamerorkest haakt in op de brexit. Het ensemble speelt komend weekeinde twee concerten van Europese componisten die in de achttiende en negentiende eeuw zeer populair waren in het Verenigd Koninkrijk.

Quote

We slagen er goed in om sterk betrokken musici aan te trekken

Laurens Kirkels, Orkestvoorzitter

Britse avonturen is zaterdag te horen in de Boskapel in Nijmegen en zondag in Utrecht (Geertekerk). Het Nieuw Nijmeegs Kamerorkest probeert altijd zo actueel mogelijk te zijn. Het orkest vertolkt met het nieuwste programma werken van de Duitsers Händel en Mendelssohn en de Oostenrijks-Hongaarse meester Haydn.

Royal Fireworks Music van Händel is de opening van het concert, dat wordt afgesloten met Haydns Symfonie nr. 104 in D, die de bijnaam 'Londense' draagt.

De vraag waarom deze klassieke iconen zo populair waren in Groot-Brittannië vindt dirigent Frans-Aert Burghgraef lastig te beantwoorden. ,,Ik vermoed dat componisten uit het buitenland extra interessant werden gevonden. Hun muziek fascineerde het publiek van toen. Mendelssohn was in Engeland enorm geliefd en had nauwe connecties met koningin Victoria en haar familie."

Uniek project

Voor het Nieuw Nijmeegs Kamerorkest is elke uitvoering een uniek project. Het in 2016 door oud-leden van het Nijmeegs Studentenorkest opgerichte ensemble wordt voor elk programma opnieuw samengesteld. Per twee projecten kiest het orkest een nieuwe dirigent. De gemiddelde leeftijd van de spelers is ongeveer 28 jaar.

Orkestvoorzitter Laurens Kirkels vindt niet dat deze opzet het orkest extra kwetsbaar maakt. ,,We slagen er goed in om sterk betrokken musici aan te trekken. Zij bereiken in korte tijd veel door gewoon hard en geconcentreerd te werken. Het resultaat wordt altijd op twee verschillende locaties gepresenteerd.‘’

Britse avonturen door Nieuw Nijmeegs Kamerorkest: 12 oktober (Boskapel Nijmegen, 20.15 uur) en 13 oktober (Geertekerk Utrecht, 16.00 uur).