De Buffels op het Nijmeegse rangeerterrein.
Volledig scherm
De Buffels op het Nijmeegse rangeerterrein. © Paul Rapp

Buffels staan nog bij station Nijmegen; toch geen boete

NIJMEGEN - Het is NS niet gelukt om de 48 oude dieseltreinen te verwijderen van het rangeerterrein bij het station van Nijmegen. Dat had voor zaterdag moeten gebeuren omdat spoorbeheerder ProRail aan de slag wil op het emplacement. Desondanks zal die geen boete opleggen aan de NS.

NS zou vanaf zaterdag elke dag dat de zogenoemde Buffeltreinen er nog staan 48.000 euro aan ProRail moeten betalen. Het was een van de redenen voor NS onlangs naar de rechter te stappen om de verkoop van de treinen aan een Roemeens bedrijf ongedaan te maken.

Dan kon NS de treinen vervoeren naar een andere locatie waar ze niet in de weg staan. Het was de koper na anderhalf jaar niet gelukt de treinen te verplaatsen naar Roemenië.

Noodlocatie

De rechter ontbond de verkoop, maar het is NS niet gelukt de 48 treinen, met een totale lengte van 2,5 kilometer weg te rijden. ,,De treinen zullen nog dit jaar verplaatst worden naar een noodlocatie, maar het is ons helaas niet gelukt dit te doen voordat ProRail met de werkzaamheden begint”, zegt een woordvoerster van NS. De treinvervoerder heeft sommige treinen wat verzet, zodat er meer ruimte ontstaat op het emplacement.

Spoorbeheerder ProRail zal geen boete opleggen. ,,NS heeft er alles aan gedaan wat binnen haar mogelijkheden ligt om de treinen te kunnen verplaatsen. De treinen zijn nu zo opgesteld, dat ze geen hinder opleveren voor de werkzaamheden die we daar willen uitvoeren.” Op het terrein worden sporen en wissels vervangen. 

Sloop of verkoop

Het is nog steeds niet duidelijk wat er met de verouderde dieseltreinen gaat gebeuren, zegt de NS-woordvoerster. ,,Sloop, verkoop. Alle opties liggen nog open. Het liefst geven we ze een tweede leven.”