Volledig scherm
Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen © Paul Rapp

Burgemeester Bruls ‘schaamt’ zich voor Jodenvervolging in Nijmegen

NIJMEGEN - Enkele uren na premier Mark Rutte heeft ook burgemeester Hubert Bruls zondagavond zijn schaamte uitgesproken over de rol van de overheid bij de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Bruls doelde specifiek op de rol van het Nijmeegse gemeentebestuur in die jaren.

Bruls deed dat tijdens de onthulling van het tijdelijk monument op de Kitty de Wijzeplaats, ter nagedachtenis aan Joden, Roma en Sinti die vanuit Nijmegen zijn weggevoerd. Hij komt er op terug in een ingezonden brief die hij maandag naar de redactie van De Gelderlander stuurde. 

Politiemensen en gemeenteambtenaren

‘Het is een feit dat de gemeente Nijmegen is blijven functioneren gedurende vrijwel de gehele oorlogstijd’, schrijft hij in die brief. ‘Dat ging verder dan louter de aanwezigheid van een NSB-burgemeester’. Hij erkent dat de Jodenvervolging mede mogelijk gemaakt werd door politiemensen en gemeenteambtenaren in de stad, die de Duitsers hielpen. 

Zwarte bladzijde, ook lokaal

‘Ik schaam me ervoor als huidig vertegenwoordiger van het stadsbestuur wat er van overheidswege die jaren gebeurd is in onze stad. De Jodenvervolging is een zwarte bladzijde in onze geschiedenis. Internationaal, nationaal, maar ook lokaal. Wij horen daarmee om te gaan op een wijze die recht doet aan de slachtoffers en daarnaast lessen doorgeeft aan de volgende generaties.’