Volledig scherm
bussen en passagiers op Plein '44 © Gerard Verschooten

Bus voortaan bijna gratis voor lage inkomens in Nijmegen en regio

NIJMEGEN - Nijmegenaren met een laag inkomen kunnen vanaf 1 januari voor 15 euro per jaar tijdens daluren gebruik maken van de bus in stad en regio. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders bekendgemaakt. 

Met de nieuwe regeling moet de bus voor álle inwoners van Nijmegen betaalbaar worden, zegt wethouder Renske Helmer (SP).

Vanaf januari kan iedere Nijmegenaar die ouder is dan 18 jaar en een inkomen heeft dat maximaal 130 procent van de bijstandsnorm bedraagt, een goedkope buspas aanvragen. ,,Dat zijn naar schatting 27.0000 inwoners", zegt Helmer. ,,Het abonnement is overigens niet bedoeld voor studenten. Zij kunnen al gebruik maken van de voor hun bestemde OV-chipkaart.”

Nieuwe 65-pluspas

Tegelijkertijd vervalt de huidige, zo goed als gratis buspas voor 65-plussers. Op dit moment kunnen alle Nijmegenaren van 65 jaar of ouder, arm én rijk, voor slechts tien euro per jaar gebruikmaken van bussen van Breng en Connexxion. Ze kunnen daarmee reizen in Nijmegen, maar ook in omliggende dorpen als Groesbeek, Wijchen en Beuningen.

Hoe gaat dat na de jaarwisseling? Een kwart van de 65-plussers in Nijmegen valt onder de 130-procent-norm en komt dus in aanmerking voor het nieuwe minima-abonnement à 15 euro. Voor de wat kapitaalkrachtigere senioren in de stad - volgens de gemeente zijn dat er 18.700 - is door vervoersmaatschappij Connexxion iets nieuws bedacht. Wethouder Helmer: ,,Zij kunnen voortaan een jaarabonnement voor 49 euro afsluiten om in stad en regio te reizen. Dat is nog steeds minder dan één euro per week.”    

‘Plek zat in de bus’

Deze nieuwe 65-pluskaart van Connexxion is niet alleen beschikbaar voor Nijmegenaren, zegt een woordvoerder van de vervoersmaatschappij: ,,Ook 65-plussers in gemeentes als Berg en Dal en Wijchen - die vallen binnen de regiogrenzen van het abonnement - kunnen straks zo’n pas aanschaffen.” 

Momenteel biedt Connexxion alleen seniorenabonnementen aan voor de regio Arnhem en Nijmegen. Die kaarten kosten nu dik 100 euro. ,,Met dit nieuw abonnement willen we de overgang in prijs voor senioren die buiten de 130-procent-regeling vallen, behapbaar maken. En eerlijk: in de daluren is vaak voldoende plek in de bus, dus iedereen is van harte welkom.”