De groene kiosk in de Burchtstraat die dienst doet als etalage van Heppie Hout.
Volledig scherm
De groene kiosk in de Burchtstraat die dienst doet als etalage van Heppie Hout. © Bert Beelen

‘Chique’ kiosken van 17 jaar oud worden al afgedankt

NIJMEGEN - Van de vijf groene kiosken in de binnenstad die in 2002 zijn geplaatst, worden er twee gesloopt. De voormalige bloemenkiosk bij de entree van het stadhuis en de snackkiosk voor de oude V&D worden binnenkort al afgebroken. Dat hebben burgemeester en wethouders dinsdag  besloten.

Voor beide verkooppunten zijn geen huurders meer. De snackverkopers op de hoek van de Broerstraat hebben de huur per 1 september opgezegd. In de andere kiosk worden al sinds begin 2018 geen bloemen verkocht.

Wel gebruikt houtbewerker Roy van Groningen het sinds die tijd als etalage voor zijn bedrijf Heppie Hout. Hij betaalt daar een vergoeding voor maar geldt niet als huurder.

De kiosken zijn volgens de gemeente moeilijk te verhuren. Ook staan ze in de weg. De kiosk bij de Broerstraat ontneemt het zicht op nieuwe winkels zoals Jumbo, Decathlon en TK Maxx. 

Obstakels

De doorgang tussen kiosk en winkels aan de Grote Markt is bovendien erg smal. Nu de bussen uit de Burchtstraat zijn verbannen, kan die weg ook een heel nieuw uiterlijk krijgen. De twee kiosken vormen daarvoor een obstakel.

De vijf kiosken werden eind 2002 geplaatst om de binnenstad een chiquere uitstraling te geven. Ze kwamen in de plaats van veelal houten kiosken die van de bloemenverkopers zelf waren. 

Drie andere bloemenkiosken blijven wel open

In de drie groene kiosken die overblijven, twee in de Molenstraat en één in de Van Schevichavenstraat, worden nog steeds bloemen verkocht. Zo lang er huurders zijn, worden die niet gesloopt, zegt wethouder Monique Esselbrugge.