Nijmegen: Medewerkerstest GGD Gelderland-Zuid.
Volledig scherm
Nijmegen: Medewerkerstest GGD Gelderland-Zuid. © Foto: Bert Beelen

CORONABULLETIN #30: Wegen op slot tijdens Pasen en een op de drie geteste zorgmedewerkers heeft corona

NIJMEGEN - De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in rap tempo op. De Gelderlander zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag: In Gelderland gaan 20 wegen op slot tijdens het Paasweekend en dertig procent van het geteste zorgpersoneel heeft corona.

Het coronavirus in Nederland op woensdag 8 april:

• In heel het land zijn nu 7972 mensen in het ziekenhuis opgenomen (geweest) vanwege het coronavirus, een stijging van 237.

• Aan het virus zijn nu 2396 mensen overleden, dat zijn er 148 meer dan gisteren.

• In Gelderland gaan diverse wegen op slot om drukte met het Paasweekend te voorkomen.

• Eén op de drie geteste zorgmedewerkers in Gelderland-Zuid blijkt besmet te zijn met corona

148 sterfgevallen erbij, maar steeds minder mensen in het ziekenhuis

Het RIVM meldt dat er tot vanmorgen 148 nieuwe meldingen van sterfgevallen als gevolg van corona zijn bijgekomen. Het totale aantal coronadoden komt daarmee op 2396. Het aantal meldingen van mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest) steeg met 237 tot 7972, maar het aantal mensen dat nu daadwerkelijk nog in het ziekenhuis ligt, daalt.

Het totaal aantal geconstateerde besmettingen in Nederland ligt nu op 21.762. Daar zijn er dus 1213 bijgekomen. Het werkelijke aantal besmettingen ligt hoger, omdat niet iedereen getest wordt. Wel wordt er inmiddels steeds meer getest.

Belangrijk om te vermelden is dat het gaat om meldingen, veel personen zijn niet de afgelopen 24 uur, maar al eerder overleden of al eerder in het ziekenhuis opgenomen. De ‘piekdagen’ - de dagen waarop nog steeds het hoogste aantal mensen is overleden of waarop ze in het ziekenhuis zijn opgenomen - liggen steeds verder achter ons: 24 maart is nog steeds de dag met de meeste ziekenhuisopnames (556) en 3 april met de meeste sterfgevallen (156)

Toeristische wegen dicht met Pasen

In Gelderland-Zuid worden op zondag en maandag zo’n 20 wegen afgesloten voor fietsers en gemotoriseerd verkeer. De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid heeft de afgelopen dagen in overleg met gemeenten wegen aangemerkt waar drukte van verkeer mogelijk leidt tot ‘verdringing van wandelaars’. 

Deze verdringing leidt ertoe dat de 1,5 meter afstand in het geding komt. De afsluitingen gaan gelden tussen 08.00 en 20.00 uur.

Het gaat om de volgende wegen: de Erlecomsedam, Ooijse Bandijk, Duffeltdijk en Rijndijk in de gemeente Berg en Dal, de Sluisweg, Maasdijk en Maasbandijk in de gemeente Heumen, de Waalbandijk (van Echteld tot Herveld) in de gemeente Neder-Betuwe, de Waalkade in de gemeente Nijmegen, de Appeldijk (tussen de Koornwaard en de oude kern in Heukelum), Lingedijk (tussen Achterweg en Nieuwesteeg in Acquoy), Lingedijk (tussen Middenstraat en Dorpsstraat in Rhenoy), Dorpsdijk (tussen Raadsteeg en Veerweg in Rumpt) en de Mariënwaerdt Notendijk (Beesd) in de gemeente West Betuwe, de Harenseweg, Maasdijk, Hoenzadrielsedijk, Kloosterdijk en Heggeldijk in de gemeente Maasdriel, de Waaldijk, Waalbandijk, Maasdijk en Veerdam in de gemeente Zaltbommel en de Goilberdingendijk en Beusichemsedijk in de gemeente Culemborg.

De Waalkade in Nijmegen wordt met Pasen afgesloten.
Volledig scherm
De Waalkade in Nijmegen wordt met Pasen afgesloten. © Paul Rapp

Een op de drie geteste zorgmedewerkers Gelderland-Zuid blijkt corona te hebben

Iets minder dan een derde van de zorgmedewerkers in Gelderland-Zuid die de afgelopen dagen zijn getest op corona, blijken het virus daadwerkelijk onder de leden te hebben. Dat laat de GGD Gelderland-Zuid weten.

Afgelopen maandag is een start gemaakt met het testen van zorgmedewerkers op het coronavirus. In een soort ‘drive-in’ kan zorgpersoneel met klachten zich laten testen. Op een parkeerplaats in Nijmegen is een speciale teststraat opgetuigd waar studenten van de opleiding geneeskunde bij zorgmedewerkers speeksel afnemen.

,,Daaruit is gebleken dat ongeveer dertig procent besmet is met het coronavirus”, zegt een woordvoerder van de GGD in Gelderland-Zuid. ,,Dat is conform de landelijke cijfers. Het gaat in alle gevallen om personeel dat slechts milde klachten heeft. Zorgmedewerkers die zich erg ziek voelen of koorts hebben, verzoeken we sowieso om thuis te blijven.”   

Nijmegen/Nederland: Medewerkerstest GGD Gelderland zuid Dgfoto Foto: Bert Beelen
Volledig scherm
Nijmegen/Nederland: Medewerkerstest GGD Gelderland zuid Dgfoto Foto: Bert Beelen © Foto: Bert Beelen