#coronahulp: ‘Kom van de bank en regel een oude fietsband’

DE GELDERLANDER HELPTNIJMEGEN - ‘Ik ga altijd met de trap naar de kelder’, zegt Cor Scheffers in het fitnessfilmpje dat hij onlangs heeft opgenomen voor iedereen die thuis zit en denkt: eigenlijk zou ik iets moeten gaan doen. 

De 74-jarige voorzitter van de Nijmeegse roeivereniging RV De Waal laat op beeld zien wat je kunt doen als je inderdaad vijf en een halve minuut opstaat van de bank en twee passen vooruit doet. 

,,Burgemeester Hubert Bruls was een van de eersten die mijn video heeft gedownload", zegt de 74-jarige instructeur trots. Scheffers roeit al zijn hele leven en deed fanatiek mee aan wedstrijden. De sterke conditie die hij daarmee heeft opgebouwd, beschermt hem niet tegen het coronavirus.

,,Maar het verbetert wel mijn kansen als het me overkomt”, schat Scheffers in. En nog op een holletje de bus kunnen halen of tien minuten een balletje trappen met je kleinzoon zonder te pauzeren, is volgens hem ook een zegen.

Quote

Fietsenma­kers plakken al lang geen banden meer. Is -ie lek, dan vervangen ze hem gewoon. Al die kapotte banden sparen ze op en die bult wordt opgehaald en verbrand.

Cor Scheffers

Meer bewegen loont meteen

Iedereen kan elke dag beginnen met meer bewegen en dat loont meteen, wil Scheffers maar zeggen. Dat naast het wc-papier en pakken pasta ook alle haltergewichten en yogamatjes gehamsterd zijn, is volgens de voorzitter geen excuus om je goede voornemens uit te stellen.

In de roeiwereld worden fietsbanden gebruikt om roeiboten mee vast te sjorren voor het vervoer. Kettingen zouden de boten beschadigen en die kun je ook niet zo lekker straktrekken, aldus Scheffers. 

Cor Scheffers in actie met fietsbanden.
Volledig scherm
Cor Scheffers in actie met fietsbanden. © Bert Beelen

Maar gebruikte binnenbanden zijn ook perfect om thuis mee te sporten. De weerstand die ze geven maakt je training wat intensiever en dus beter. In zijn video doet Scheffers voor hoe je ze, eventueel aan elkaar geknoopt, op verschillende manieren inzet als trainingsmateriaal. ,,Wel even het ventiel eruit knippen.” 

Dit is ook nog eens milieuvriendelijk, zegt Scheffers: ,,Fietsenmakers plakken al lang geen banden meer. Is -ie lek, dan vervangen ze hem gewoon. Al die kapotte banden sparen ze op en die bult wordt opgehaald en verbrand. Rubber verbranden, dat is natuurlijk slecht voor de luchtkwaliteit. Je kunt die banden bij de meeste fietshandelaren gewoon gratis ophalen.”

Kijk voor meer informatie op de website van Roeivereniging de Waal.

‘Niet alleen digitale hulp alsjeblieft’

Het is mooi dat moderne media zo veel knooppunten kunnen oplossen nu, zegt Ineke Hafkenscheid. Maar veel ouderen profiteren daar lang niet zo van als we geneigd zijn te denken in ons enthousiasme, zegt ze. Hafkenscheid hoeft maar naar haar 80-jarige moeder te kijken om te zien waar het knelt.

Voorlopig geen fitness op vrijdag, geen spelletjes op donderdag of eten in het buurthuis. Het is mooi dat de bibliotheken nu meer gratis digitale boeken te leen aanbieden, maar hoeveel ouderen hebben al een e-reader? Laat vrijwilligers naast boodschappen doen helpen met een grote boekenruil in de straat, stelt Hafkenscheid voor.

Maak ouderen voor hulp en gezelschap in deze tijd elk geval niet afhankelijk van hun vaak verouderde computer die geheid vastloopt en waarvoor ze nu geen (klein)kinderen kunnen uitnodigen om dit te fiksen, wil Hafkenscheid maar zeggen, uit de grond van haar hart. 

Hulp gevraagd en aangeboden

Maria Menting uit Didam wil iedereen die dat nodig heeft een luisterend oor bieden. Of, biedt ze aan, een kort verhaal voorlezen van Toon Tellegen. Zijn dierenverhalen zitten vol bemoedigende boodschappen over vriendschap, moed en humor. Telefoonnummers mailen naar: mariamenting@hotmail.com

Voor de cliënten van het Siza Vossenhol in Bennekom, een woongroep voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, proberen de medewerkers genoeg geld op te halen voor een tovertafel. Dit is een soort interactief spel dat met lichtprojecties de spelers aanzet tot bewegen. Het leidt bovendien ontzettend af en dat kunnen de bewoners die verstoken zijn van bezoek nu extra goed gebruiken, aldus de Vossenhol-medewerkers. Iedereen die een donatie wil doen voor de aanschaf van de tovertafel kan kijken op: ededoet.nl

Ellen en Radboud koken vanaf de Oude Nonnendaalseweg in Nijmegen voor de buurt. Dan doen ze al langere tijd, naast hun vaste baan. Gewoon omdat het steeds zo veel voldoening geeft, schrijven ze. Wie hun warme maaltijden wil uitproberen kijkt op: oudenon.nl

Druk met je sleutel!
De knopjes van de lift. Die kunnen op dit moment beter gemeden worden, zegt Vincent Brummelhuis. Hij snapt niet dat er nog mensen zijn die ze indrukken met hun blote vingers. Gebruik hiervoor alsjeblieft allemaal de punt van je sleutel, mailt hij.

Tuinhuisjes voor daklozen
Stel tuinhuisjes beschikbaar voor daklozen, oppert Gertjan Altena. Ook deze groep zou nu niet buiten rond moeten hoeven lopen. Er zijn volgens hem volop plekken in de stad te vinden waar je er een stel neer kunt zetten zonder dat iemand er echt last van heeft. Een mobiele wc erbij, een watertappunt en een stel bedden erin van de kringloopwinkel en je bent er al, aldus Altena.  

Bekijk hieronder onze video's over het coronavirus: