Het CWZ in Nijmegen.
Volledig scherm
Het CWZ in Nijmegen. © Paul Rapp

CWZ Nijmegen na wéér een onvoldoende voor financiën: ‘We voorzien geen nieuwe ontslagrondes’

NIJMEGEN - Het bestuur van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen verwacht de komende jaren geen personeel meer op grote schaal te hoeven ontslaan. Dat zegt Gosse van der Veen, lid van de raad van bestuur, nu bekend is dat het CWZ opnieuw een forse onvoldoende scoort voor de eigen financiële huishouding.

In de jaarlijkse ‘financiële stresstest’ van accountantsorganisatie BDO krijgt het CWZ voor het tweede jaar op rij een 5 als rapportcijfer en bungelt het onderin een ranglijst van 64 Nederlandse ziekenhuizen. Die positie is gebaseerd op het jaarverslag over 2018.

Voor het CWZ komt het resultaat niet als een verrassing. Volgens bestuurder Van der Veen was het bekend dat 2017 en 2018 ‘financieel zware jaren’ met miljoenenverliezen zouden worden, vooral vanwege de invoeringskosten van een nieuw elektronisch patiëntendossier.

Een ingrijpende bezuinigingsmaatregel die dit jaar werd getroffen, was het ontslag van 150 verpleegkundigen. Voor zover bekend vertrok niemand gedwongen.

Zwarte cijfers

Het bestuur van het CWZ voorziet de komende jaren geen nieuwe ontslagrondes en verwacht over 2019 weer zwarte cijfers te kunnen presenteren. Dat baseert het op ‘de inzichten in het verloop van kosten en opbrengsten’ en de ‘positieve resultaten’ van een efficiëntere manier van werken.

,,We hebben de zorg nu bijvoorbeeld zodanig ingericht dat ontslag van patiënten zoveel mogelijk in de ochtend plaatsvindt. Dat voorkomt dat mensen onnodig liggen te wachten op uitslagen, hun ontslagpapieren of medicatie-instructies.’’