Lasershow bij Matrixx at the park tijdens de Vierdaagsefeesten in 2019.
Volledig scherm
Lasershow bij Matrixx at the park tijdens de Vierdaagsefeesten in 2019. © Richard Brunsveld

Doorgaan Vierdaagsefeesten Nijmegen ‘niet reëel’ als gevolg van coronacrisis

NIJMEGEN/ LATHUM - Het lijkt niet reëel dat de Vierdaagsefeesten in Nijmegen komende zomer kunnen doorgaan. Dit in verband met de maatregelen tegen huidige coronacrisis. Dat zegt David Brons van Matrixx Events, dat de populaire onderdelen Matrixx at the Kade op de Waalkade en Matrixx at the Park in het Hunnerpark organiseert.

De Vierdaagsefeesten in Nijmegen zijn van 18 tot en met 24 juli en omlijsten de Vierdaagse, de grootste wandelmars ter wereld. Maar er zijn nog steeds twijfels over het al dan niet doorgaan van de Nijmeegse Vierdaagse en daarom vindt Brons het ‘niet reëel’ om ervan uit te gaan dat de Vierdaagsefeesten doorgaan.

Half mei duidelijkheid

Brons vindt dat er uiterlijk half mei duidelijkheid moet zijn over de vraag of festivals deze zomer door kunnen gaan. ,,,Wij kunnen eventueel tot half mei wachten met een besluit over de Vierdaagsefeesten”, zegt hij. ,,Als het moet, stampen we binnen twee maanden een festival uit de grond. Al ligt dat met de organisatie van de Vierdaagsefeesten iets moeilijker.”

De Vierdaagsefeesten trokken vorig jaar meer dan 1,6 miljoen bezoekers naar de Waalstad. Daarmee zijn het de grootste feesten van het land.

Matrixx heeft komende maanden nog een ander groot evenement op de rol staan: de 10e editie van dancefestival Dreamfields voor 30.000 bezoekers, op 11 juli bij recreatieplas Rhederlaag in Lathum. Hierover liet Brons deze week weten dat hij het te vroeg vindt om al definitief een streep te zetten door dit dancefestival. Dat vindt hij nog steeds.

Quote

Als het moet, stampen we binnen twee maanden een festival uit de grond. Al ligt dat met de organisa­tie van de Vierdaagse­fees­ten iets moeilijker

David Brons

Al streep door Emporium en Snollebollekes

Omdat evenementen tot 1 juni in elk geval verboden zijn, zette Matrixx eerder al wel een streep door Emporium (23 mei in Wijchen) en de concertreeks van Snollebollekes in GelreDome.

Brons hoopt dat snel meer bekend wordt over de verspreiding van het coronavirus en dat het kabinet met duidelijkheid komt over maatregelen ná 1 juni. ,,Zodat passende maatregelen genomen kunnen worden.”

Eerder vandaag werd al bekend dat de kans ‘niet heel groot is’ dat het Achterhoekse festival Zwarte Cross wordt gehouden, dat van 16 tot en met 19 juli 220.000 feestgangers naar Lichtenvoorde trekt.

De organiserende Feestfabriek zette begin deze week al een streep door Mañana Mañana in Vorden (18 tot en met 21 juni, ruim 29.000 bezoekers) maar wacht nu met smart op duidelijkheid van het kabinet. ,,Als die er komt voor de periode na 1 juni, weten we in ieder geval waar we aan toe zijn”, zei festivaldirecteur Ronnie Degen.