Volledig scherm
Een aantal mannen die achterbleven op het ‘Manneneiland’. De exacte locatie waar deze foto is gemaakt, is onbekend. © Ed Janssen

Duitse non Hélène krijgt eigen straatnaam in Lent

LENT - De Duitse non Hélène krijgt een straatnaam in Lent. Het Zuster Hélènepad loopt van de Bemmelsedijk richting Turennesingel, dwars door het zuidelijk deel van De Stelt. Er zijn in die wijk meerdere namen die verwijzen naar de historie van oud-Lent.

Zuster Hélène was de kokkin van het Lentse klooster en een van de weinige vrouwen die over was op het zogenoemde ‘Manneneiland’ Lent tijdens het laatste oorlogsjaar. 

In het laatste oorlogsjaar lag de Betuwe in de frontlinie en werden de meeste inwoners van Lent geëvacueerd.  Alleen een groep mannen bleef achter om te zorgen voor het vee en het land. Bovendien kwamen er Britse troepen in het klooster. Daarom kreeg de enclave de naam ‘Manneneiland’. 

Tien zusters

Er waren echter ook tien zusters van de Zusters van de Goddelijke Voorzieningheid in het klooster achtergebleven. Zuster Hélène was een van hen en zij kookte voor de militairen en ving ze op als ze smerig en moe van het front kwamen. Verder regelde ze dat er voldoende voedsel was. De zuster sprak geen Engels maar bouwde toch een band op met de soldaten. Na de oorlog bleef er contact bestaan en stuurden haar ‘boys’ brieven en foto’s. 

Bijzonder is dat de zuster als Margaretha Bernardine Gerdelmann in het Duitse Haren werd geboren. Haar rol in de oorlog was echter ‘voorbeeldig’ en de inwoners van Lent kijken positief op haar terug. De nonnen verhuisden in 1954 uit Lent. Zuster Hélène overleed in 1999 op 90-jarige leeftijd in Boxmeer, in verzorgingshuis Sint Anna. 

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement