Het ziekenhuis in Kleef
Volledig scherm
Het ziekenhuis in Kleef © Niklas Preuten / NRZ

Duitse ziekenhuizen bereid om Nijmeegse patiënten van intensive care over te nemen

NIJMEGEN/KLEEF- De Katholischen Karl-Leisner-Trägergesellschaft-ziekenhuizen in de Duitse grensstreek willen Nijmeegse intensive care-patiënten overnemen, mocht dat nodig zijn. Dat laat een woordvoerder van het Duitse ziekenhuis weten. 

Het gaat om patiënten die een plek op de intensive care nodig hebben, maar niet besmet zijn met het coronavirus. Op die manier ontstaat er extra ruimte op de ic-afdelingen van de Nijmeegse ziekenhuizen om coronapatiënten op te vangen, aldus de woordvoerder.

Duitsland heeft 28.000 ic-bedden en is daarmee koploper in Europa. Ter vergelijking: in Nederland wordt met man en macht gewerkt om aan het einde van deze week 2.400 ic-bedden ter beschikking te hebben. De situatie op de intensive care-afdelingen is over de grens aanzienlijk minder krap.

Katholischen Karl-Leisner-Trägergesellschaft heeft ziekenhuizen in Kleef, Goch, Kevelaer en Kalkar. Vooralsnog zijn geen Nijmeegse patiënten overgeplaatst naar ziekenhuizen over de grens, zegt een woordvoerder: ,,Die beslissing ligt bij de Nijmeegse ziekenhuizen.”

Aantallen stabiliseren

Bij het Nijmeegse Radboudumc waren dinsdag 38 patiënten op de intensive care opgenomen. Dat zijn er twee meer dan maandag. De meeste patiënten zijn de afgelopen tijd overgenomen van ziekenhuizen uit Noord-Brabant of Limburg. Tegelijkertijd zijn er dinsdag ook twee patiënten ontslagen van de intensive care, zegt Chantal Bleeker, internist bij het Radboudumc. ,,Dat zijn de lichtpuntjes: in beide gevallen ging het om patiënten die er echt slecht aan toe waren, maar nu toch weer opknappen.”

Volgens Bleeker lijkt ook het aantal ziekenhuisopnames bij het Radboudumc te stabiliseren: ,,Het kan met de dag veranderen, maar de aantallen zijn in ieder geval lager dan we voor het weekend verwachtten. Voor het eerst voelt het alsof we even kunnen ademhalen. Dat biedt perspectief voor de toekomst.”

Het Nijmeegse CWZ telt 16 ic-patiënten. Daarmee zijn alle intensive care-bedden bezet. Ook daar zijn twee ic-patiënten ‘ontslagen’ omdat hun coronabesmetting niet langer levensbedreigend is.