Volledig scherm
© Noviomagus

Een granaatinslag 75 jaar geleden bij het Sportfondsenbad wordt zondag herdacht

NIJMEGEN - Het is zondag precies 75 jaar geleden dat er een granaat insloeg bij het Nijmeegse Sportfondsenbad, hierdoor kwamen caissière Truus Mast en twee Amerikaanse bevrijders om het leven. De dramatische gebeurtenis wordt zondagmiddag herdacht waarbij ook ooggetuige Jaap Mooi gaat vertellen.

Tussen eind september 1944 en maart 1945 werd de Waalstad dagelijks door de Duitsers met granaten beschoten. Op 10 november ‘44 werden tientallen inslagen gemeld, ook het Sportfondsenbad aan de Beethovenstraat werd getroffen. De 15-jarige Truus Mast, die op het moment van de inslag net achter de kassa zat, was op slag dood door de scherven, evenals een aantal geallieerde soldaten.

Nijmegenaar Jaap Mooi kan zich de inslag nog goed herinneren. Hij was toen een jongen van 7 en woonde tegenover het zwembad. Tijdens de herdenking zondagmiddag vertelt hij zijn verhaal. Jaap Mooi heeft zich  altijd ingezet voor herinnering aan Truus Mast en was initiatiefnemer van de naamgeving van het Truus Mast Park. 

Symbool voor de slachtoffers uit de wijk

Verder gaat onderzoeker Bart Janssen voorlezen uit zijn nieuwe boek ‘Het verdriet van Nijmegen’ en houdt burgemeester Hubert Bruls een toespraak. Namens de Verenigde Staten zal ambassadeur Pete Hoekstra aanwezig zijn. De herdenking, in het kader van Nijmegen herdenkt 44-45, staat symbool voor alle inwoners die in deze wijk door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen. 

De herdenking bij het monument in het Truus Mast Park aan de Beethovenstraat begint op 10 november om 14.00 uur. Om 14.50 uur wordt er een minuut stilte gehouden voor alle slachtoffers van de periode van granaatinslagen. Hierna volgt het leggen van kransen en het hijsen van de vlaggen.

  1. Burgemeester Bruls doet illegaal gok-café in Lindenholt per direct op slot
    PREMIUM

    Burgemees­ter Bruls doet illegaal gok-café in Lindenholt per direct op slot

    NIJMEGEN - De eigenaar van pizzeria-shoarma Da Christian in het Nijmeegse stadsdeel Lindenholt moet per direct stoppen met een illegaal gok-café in een aangrenzend pand. Dat heeft burgemeester Bruls besloten. Hij past bestuursdwang toe en eist dat de eigenaar acuut alle ingangen naar dat pand voor publiek afsluit. Als hij dat niet zelf doet, dan laat de gemeente dat doen; alle kosten worden dan op de eigenaar verhaald.