Volledig scherm
PREMIUM
Kaarsjes branden tijdens een eerdere editie van Wereldlichtjesdag in de Stevenskerk in Nijmegen. © DajaFotografie

Een kaarsje aansteken voor overleden kinderen op Wereldlichtjesdag: ‘Het heeft een helend effect op mij’

NIJMEGEN - Yvonne Berkenhagen verloor haar zoontje Mitch na een zwangerschap van 39 weken. Het zal haar verdere leven een pijnplek blijven. Maar op Wereldlichtjesdag in de Stevenskerk in Nijmegen veranderde voor haar álles. Zondag 8 december worden daar voor de achtste keer kaarsjes aangestoken voor overleden kinderen van alle leeftijden.

De gynaecoloog kwam bij haar aan het bed zitten. ‘Mag ik je een verhaal vertellen?’ Hij had het razend druk, maar maakte tijd en vertelde over zijn moeder die ook een kindje had verloren. ‘Yvonne, dat kindje is haar hele leven bij haar gebleven. Dan stond ze voor het raam en keek naar buiten, naar niks. Dan wisten wij, de andere kinderen: ah, ze is bij dat kindje’.

Yvonne Berkenhagen is het nooit vergeten. ,,Er is toen bij mij iets ingeplant: dit kind heeft bestaansrecht.”

De Nijmeegse vertelt het verhaal van Mitch, haar zoon die na een zwangerschap van 39 weken onverwacht in haar buik overleed en een week later dood werd geboren. De lieve woorden van de gynaecoloog zijn haar bijgebleven. Net als de verpleger op de verloskundige afdeling van het Radboudumc toen ze dacht dat ze haar baby nog voelde in haar buik - ‘hij is wakker, hij leeft!’ - en de verpleger kalm uitlegde wat er fysiek gebeurde in haar lijf. Want de baby was dood.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement