Volledig scherm
Een vrachtwagen rijdt door de smalle doorgang aan de Tweede Oude Heselaan. © Bas Blij

En weer schampt een truck het huis van Bas

NIJMEGEN - Het is voor Bas Blij een vertrouwd geluid: een truck die de gevel van zijn huis schampt. Gisterochtend was het weer zover. Rond tien uur schampte een chauffeur met zijn vrachtwagen de muur van zijn woonhuis aan de Tweede Oude Heselaan in Nijmegen-West.

Het gaat hier vaker mis. Tot groot ongenoegen van Blij en andere bewoners aan deze doorgaande weg.

Het probleem is de oprit tussen de twee woonhuizen naar de er achtergelegen groothandel/supermarkt Arbe. Die is te smal. Om meer manoeuvreerruimte te maken voor de vrachtwagens zodat ze ruim de bocht kunnen maken, stelde de gemeente eerder al een parkeerverbod in aan de overkant van de weg. Maar gisteren zat het venijn in de parkeerplaats pal náást de onderdoorgang.

(Lees verder onder de foto)

Volledig scherm
Bas Blij bekijkt de schade aan zijn woning. © Bert Beelen

‘Of de auto of de gevel’

Als die parkeerplek een halve meter opschuift, is er geen probleem, zegt de betrokken chauffeur uit Steenderen. ,,Het was met de te krappe manoeuvreerruimte óf een auto raken óf de gevel." Het is de tweede keer dat hij aan de Tweede Oude Heselaan goederen aflevert. De eerste keer kwam hij er ook niet zonder kleerscheuren af. ,,Ik heb mijn spatborden eraf gereden toen ik de stoep op reed." 

Hij heeft net de schadeformulieren ingevuld met Blij. De Nijmegenaar woont er niet rustig. Hij en medebewoners zijn niet tegen het bedrijf, benadrukt hij. Maar wel tegen de grote vrachtwagens die hier komen lossen.

(Lees verder onder de foto)

Volledig scherm
Een vrachtwagen moet een ruime draai kunnen maken om de smalle doorgang aan de Tweede Oude Heselaan te kunnen nemen. © Bert Beelen

Second opinion

Volledig scherm
Schade aan de vrachtwagen, nadat deze de gevel van de woning van Bas Blij heeft geraakt. © Bert Beelen

De buurt heeft bezwaar gemaakt bij de gemeente Nijmegen. Daar zou gisteren een uitspraak over komen, maar die is uitgesteld. De gemeente heeft namelijk over de situatie een second opinion gevraagd bij een onafhankelijk bureau. ,,Dat onderzoek loopt nog. De resultaten willen we meenemen in de uitspraak die we binnen enkele weken verwachten", zegt een woordvoerster van de gemeente Nijmegen.

Volgens eigenaar Ömer Yüksel van de groothandel is het probleem drie jaar geleden ontstaan bij de herinrichting van de Tweede Oude Heselaan. Daarbij is de weg smaller geworden. De buurt wil dat de grote vrachtwagens op een industrieterrein lossen en vandaar uit met kleinere wagens naar de Tweede Oude Heselaan gaan. Maar dat is geen optie, zegt de ondernemer. ,,Dat zou me vijf-, zesduizend euro per maand kosten. Dat kan ik niet betalen.”