Volledig scherm
Elly van Straaten van winkel Cape Cod in Nijmegen. © DG

En weer stopt een winkelier in hartje Nijmegen: ‘Ik heb een baan’

NIJMEGEN - ‘Wij gaan sluiten’ staat op grote affiches op de etalageruit. Elly van Straaten van Cape Cod, een damesmodezaak in de Marikenstraat in Nijmegen, stopt er eind augustus mee: ze gaat terug naar kantoor, ze heeft een baan. Ze is de derde winkelier in Nijmegen binnen een paar maanden tijd die het bijltje erbij neergooit.

Dat winkeliers de deuren sluiten omdat de crisis is toegeslagen of omdat ze met pensioen gaan, daarvan zijn voorbeelden genoeg te vinden in de Nijmeegse binnenstad. Maar ondernemers die de winkeldeur achter zich dicht trekken omdat ze een baan hebben, dat lijkt een nieuwe trend.  

In maart kondigde Gisela Makaaij-Van der Vleuten aan te stoppen met De Snuffelhoek in de Stikke Hezelstraat. Niet omdat het slecht gaat, integendeel. 2018 was een heel mooi jaar, zei ze eerder. Maar ze heeft nu een baan in haar oude vak, financiële administratie. Ook Wout Engelaar van Boutje van Woutje trok dit voorjaar definitief de deur van zijn zaak aan de Bloemerstraat achter zich dicht: hij werkt nu bij een woningbouwvereniging. 

Te duur

Volledig scherm
Elly van Straaten van winkel Cape Cod in Nijmegen. © DG

Elly van Straaten stopt ook niet omdat het slecht gaat. Maar er komen investeringen aan:  in de winkel, de collectie, in kassasysteem en een webshop moet je tegenwoordig ook wel hebben. Er speelde meer:  voor de mooie modemerken waar ze zelf dol op is, is in Nijmegen amper clièntele. Te duur. 

Het was uiteindelijk een optelsom van hoge kosten, nooit een normaal vrij weekeinde en nog zo wat. En toen er een vacature langskwam voor een directie-secretaresse, heeft ze gesolliciteerd. Elly van Straaten, 57 jaar, is aangenomen. 

Droom

Een winkel is, zegt ze, nog steeds haar droom. Die droom verwezenlijkte ze zeven jaar geleden: ze zegde haar baan op als directie-secretaresse en opende een damesmodezaak met kleding van ontwerper Erny van Reijmersdal in de Bisschop Hamerstraat. 

Drie jaar geleden, in februari 2016 verhuisde, ze naar de Marikenstraat, in een deel van het winkelpand waar haar man Henny Rivièra Maison runt. Leuke dingen heeft ze in de afgelopen zeven jaar meegemaakt, leuke klanten ontmoet, zoals toenmalig minister Edith Schippers die bij haar kwam shoppen, en Aimée Roemer, de echtgenote van voormalig SP-voorman Emile Roemer.  Maar nu is het mooi geweest. 

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement