‘Er is geen reden voor paniek in Bottendaal’

NIJMEGEN - Bij het lezen van de buurtbrief en bijbehorend collegebesluit snapt Erik Mischgofsky (72), voormalig hoofd Bodemsanering van onderzoeksinstituut Grondmechanica Delft (nu Deltares), dat wijkbewoners van Bottendaal in Nijmegen zich kapot zijn geschrokken. Toch is er volgens deze deskundige geen reden voor onrust.

Volledig scherm
Erik Mischgofsky © eigen foto

In de gemeentelijke stukken over de bodemvervuiling door de vroegere metaalwarenfabriek ASW staan passages als ‘Uit een risicobeoordeling blijkt dat sprake is van onaanvaardbare risico’s voor mens en milieu’, ‘De sanering moet binnen 2 jaar zijn gestart’ en ‘De hoeveelheid sterk verontreinigd grondwater wordt geschat op circa 4.000.000 kubieke meter’.

Een pittige boodschap.
,,Dat mensen zich bij deze woorden te pletter schrikken, snap ik heel goed. Toen ik de eerste pagina’s las, dacht ik ook: oei, hier is flink wat aan de hand.”

Maar?
,,Ik ben als oud-afdelingshoofd Bodemsaneren ingevoerd in de formele termen die zijn gebruikt. Dan weet je beter hoe je de tekst moet lezen en zie je al snel dat het meevalt.”

Die ‘onaanvaardbare risico’s’ in de eerste alinea zijn helemaal niet zo erg?
,,Er staat dat sprake is van ‘onaanvaardbare risico’s’ voor mens en milieu. Maar die tekst gebruik je ook als de bodemverontreiniging beperkt is tot een heel kleine locatie met geen of weinig gevaar voor de volksgezondheid. Of als de vervuiling is beperkt tot het grondwater op 20 meter diepte. Voor het vaststellen van de werkelijke effecten op de gezondheid voor de mens is pas de paragraaf met ‘beoordeling humane risico’s’ op pagina 7 van belang. Vanaf daar gaat het echt ergens over.”

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement