Volledig scherm
© ANP

Farmers Defence Force: opnieuw flinke overlast door boerenprotest

NIJMEGEN - De nieuwe acties die boerenorganisaties hebben aangekondigd zullen zeker weer overlast gaan veroorzaken. Hoewel ze worden aangekondigd als publieksvriendelijk zal zeker het verkeer er volgende week woensdag weer hinder van ondervinden.

Dat stelt woordvoerder Sieta van Keimpena van actiegroep Farmers Defence Force. Het wordt een actie waarbij boeren, visser en ook burgers worden gevraagd met tractor, vrachtwagen, bus of auto naar ‘een plek in de Randstad’ te komen. ,,Dat kan natuurlijk niet zonder overlast,” zegt Van Keimpena, hoewel ze mogelijk niet meer in de spits zullen gaan rijden.

De actiegroep houdt geheim wat ze precies gaat doet, ,,omdat anders iedereen er zich mee gaat bemoeien.” Mogelijk wordt het een actie die langer duurt dan die van afgelopen woensdag, toen de boeren massaal naar Den Haag trokken omdat ze vinden dat ze in verdomhoekje worden gezet.  Actievoerders wordt gevraagd een slaapzak en zaklamp mee te nemen.

Gedwongen

Quote

Banken trekken namelijk meteen de financie­ring terug als boeren bij zo'n natuurge­bied zitten

De boeren eisen dat ze niet op hoeven draaien voor de problemen die voortkomen uit de stikstofcrisis. Het kabinet kondigde vrijdag aan dat boeren nabij natuurgebieden worden weggekocht, om zo de uitstoot van stikstof te reduceren. Van Keimpena: ,,Het gaat om boeren in een straal van 5 kilometer om zo'n natuurgebied. Maar een probleem is dat ze de grond van de boeren dan weer natuurgebied maken, waardoor de grens weer opschuift en zo weer andere boeren gedwongen worden te stoppen.”

Want dat het gedwongen is, staat voor Farmers Defence Force wel vast. ,,Banken trekken namelijk meteen de financiering terug als boeren bij zo'n natuurgebied zitten. Dan móet je wel stoppen met je bedrijf.”

Van Keimpena zegt zeker te zijn van een groot draagvlak voor nieuwe boerenacties bij het publiek. ,,We willen het publiek er juist bij betrekken, omdat alles wat tegen de boeren wordt gedaan ook hén treft.”

De boeren eisen onder meer dat, als de verplichte sanering van boeren bij natuurgebieden dan toch doorgaat, de vrijgekomen ‘stikstofruimte’ weer ingezet kan worden voor andere boerenbedrijven.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement