Marijke Hanegraaf
Volledig scherm
Marijke Hanegraaf © Bert Beelen

Gedicht over De Oversteek als 25ste Literaire Baken

NIJMEGEN - Bij Hotel Nimma wordt morgen het 25ste Literaire Baken in Nijmegen onthuld. Het gedicht Oversteken van Marijke Hanegraaf (1946) krijgt een plek aan de Weurtseweg, in de schaduw van stadsbrug de Oversteek.

Er is inmiddels een mooie literaire fietstocht te maken langs alle Literaire Bakens die de gelijknamige werkgroep de afgelopen jaren heeft gerealiseerd in de stad. Van songteksten van Frank Boeijen, het badpak van Ciska Peters tot aan Pé Hawinkels: allemaal hebben ze inmiddels een plekje in de stad. Morgen wordt de 25ste onthuld. 

De Werkgroep Literaire Bakens wil teksten uit de Nederlandstalige literatuur met een Nijmeegse locatie daarin, graag iedereen laten lezen. op die bewuste plek natuurlijk. 

Voormalig stadsdichter

Bij het gedicht Oversteken van Marijke Hanegraaf, het 25ste baken, was dat niet zo’n gemakkelijke opgave. De toenmalige stadsdichter schreef het bij de opening van stadsbrug De Oversteek in november 2013. Maar de werkgroep kreeg geen toestemming het gedicht te plaatsen op de meest logische plek: de stadsbrug zelf. Met de locatie bij Hotel Nimma, in de directe nabijheid van De Oversteek, vond zij een goed alternatief.

De onthulling van het baken wordt vrijdagavond 19.00 uur een bijzonder gebeurtenis. Niet alleen zijn er de gebruikelijke toespraken en plichtplegingen, Hanegraaf nodigt ook iedereen uit om aansluitend met haar de Sunset March te lopen. Dat is het dagelijkse eerbetoon aan de geallieerde militairen die in september 1944 de Waal overstaken in rubberbootjes. Oversteken roept deze heldenactie in herinnering en gaat tegelijk over de nieuwe brug.

Engelse vertaling

Het baken van Hanegraaf wordt een dubbele, want de Radboud to Languages heeft een Engelse vertaling gemaakt van het gedicht. De mensen die bij de onthulling aanwezig zijn, krijgen een kaart met daarop het oorspronkelijke gedicht, plus de vertaling.

Hanegraaf was de Nijmeegse stadsdichter in 2013 en 2014 en zij schreef in die periode ruim twintig gedichten die te maken hadden met de actualiteit in de stad. Die zijn gebundeld in Stadsgedichten, uitgegeven door de Arbeiderspers.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Yannieck (7) fietst in zijn wijk al bijna 5000 euro bij elkaar voor NEC,  Boekhoorn doneert ook
    PREMIUM
    video

    Yannieck (7) fietst in zijn wijk al bijna 5000 euro bij elkaar voor NEC, Boekhoorn doneert ook

    NIJMEGEN De belangrijkste investeerders van NEC, Marcel Boekhoorn, Jack Bongers en Harold en Jos Bons - ook wel de vier ‘B's’ genoemd - omarmen de actie van de 7-jarige Nijmegenaar Yannieck Bleumink. Ze doneren samen 1000 euro. Het zoontje van oer-NEC’er René Bleumink (beter bekend als ‘Bleum’) fietste op eerste pinksterdag honderd rondjes van 580 meter door de Nijmeegse wijk Hatert om geld in te zamelen voor NEC.