Gelderse PVV-leider Marjolein Faber valt ‘klimaatactivist’ Lars (12) aan: ‘Ga voetballen’

VideoHij is de jongste die ooit het Gelders provinciebestuur toesprak. De 12-jarige Lars Westra uit Nijmegen staat deze woensdag voor de Gelderse Statendag en laat weten wat hij verwacht van de provinciale bestuurders. Hij stuurde een mailtje en mocht komen.

Hij wordt de Greta Thunberg uit Nijmegen, want hij is net als de wereldberoemde activiste zeer begaan met het milieu. Daar stond hij dan deze woensdag. Met een serie zoemende camera’s en tientallen toehoorders om zich heen. Hij mocht zijn zegje doen en vond gehoor.

Maar Lars kon ook op kritiek rekenen. Onder anderen van PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber. Zij sprak de jongen toe en zei dat ze het een schande vindt dat ‘zijn ouders hem misbruiken om een politieke boodschap te uiten’. ,,Je ouders hadden je hiervoor moeten behoeden. Je wordt misbruikt”, was haar boodschap. ,,Ik hoop dat je gaat genieten, gaat voetballen, en dat als je wat groter bent je lekker achter de meiden aan gaat, maar laat het maar aan de volwassenen over wat we moeten gaan doen.”

Lars Westra, de Nijmeegse Greta Thunberg spreekt provincie toe.
Volledig scherm
Lars Westra, de Nijmeegse Greta Thunberg spreekt provincie toe. © Erik van 't Hullenaar

De 12-jarige Nijmegenaar liet zich niet van zijn stuk brengen: ,,Ik laat me niet gebruiken, en ik word niet gedwongen door mijn ouders. Ik bepaal alles helemaal zelf. Dit is mijn mening!”

‘Kinderen denken heel anders’

Westra had nogal wat punten te maken. Over het klimaat vooral. Maar ook over jongeren, en hoe daar volgens hem door politici nauwelijks naar geluisterd wordt. De tiener wordt al de Nijmeegse ‘Greta Thunberg’ genoemd. Niet voor niets dat het Jeugdjournaal de jongen gisteren de hele dag op de voet volgde.

Want net als de paar jaar oudere Zweedse activiste, zijn voorbeeld, maakt Westra zich druk over de toekomst van onze planeet. Hij had drie prangende boodschappen voor de toegestroomde Statenleden. Kinderen, zo betoogde de Nijmegenaar, zouden veel meer betrokken moeten worden bij het oplossen van het klimaatprobleem. ,,Kinderen denken heel anders”, zei hij, ,,zonder vooroordeel.”

Rijkste provincie van Nederland

,,Het gaat over onze toekomst”, vervolgde de 12-jarige. ,,En die van mijn kinderen en kleinkinderen. Er gebeurt al heel veel tegen de klimaatverandering, maar het moet meer en beter. Je kunt bijvoorbeeld investeren in zonnevelden en windmolenparken. En subsidies verstrekken aan bedrijven die zonnepanelen op hun dak willen leggen.”

Terloops herinnerde hij de aanwezige politici er nog maar even aan dat Gelderland de rijkste provincie van Nederland is. ,,Dus geld kan het probleem niet zijn.”

Tegelijk hamerde Westra op het gebrek aan invloed van jongeren op politiek. Hij riep de Statenleden op om ‘s avonds te vergaderen, zodat kinderen erbij kunnen zijn en ze in kunnen spreken. ,,Maar dan moeten kinderen ook echt serieus genomen worden en er echt naar ze worden geluisterd.”

Meer kansen voor kinderen in achterstandswijken

De jongeman pleitte voor een kinderraad voor Provinciale Staten, die de partijen kan adviseren. Tot slot gaf de Nijmegenaar aan dat kinderen in achterstandswijken meer kansen zouden moeten krijgen. ,,Het zou super mooi zijn als die kinderen ook gehoord zouden worden. Ik krijg een stem, ik neem die stem. Maar niet iedereen krijgt die kans, de kans om de wereld te verbeteren.”

Het pleidooi van de 12-jarige kon op veel lovende woorden van de politici rekenen. GroenLinks-fractievoorzitter Janet Duursma wilde weten hoe Gelderland wat Westra betreft het beste groener gemaakt kan worden. Hij verwees naar Operatie Steenbreek in Nijmegen, waar jaarlijks stenen en tegels plaatsmaken voor bomen en planten. Dat zou als voorbeeld voor de provincie kunnen dienen, was het antwoord.

Lars Westra, de Nijmeegse Greta Thunberg spreekt provincie toe.
Volledig scherm
Lars Westra, de Nijmeegse Greta Thunberg spreekt provincie toe. © Erik van 't Hullenaar