Volledig scherm
Rob Jaspers bij een paneel met slachtoffers van het bombardement op 22 februari 1944, dat sinds gisteren aan het stadhuis van Nijmegen hangt. © DG

Gezichten van 800 doden bombardement 1944 zijn te zien op stadhuis

NIJMEGEN - Op de buitenmuren van het stadhuis aan de Emaushof zijn dinsdag tien panelen gemonteerd met daarop foto, naam, geboorte- en overlijdensdatum van de circa 800 doden van het bombardement op Nijmegen van 22 februari 1944. Van enkele tientallen slachtoffers is geen foto beschikbaar en daarvoor is een anoniem silhouet gebruikt.

Een tijdelijke expositie op Plein 1944 met de 800 doden maakte eerder dit jaar diepe indruk. De gezichten van de slachtoffers hebben nu een definitieve plek gekregen aan het stadhuis. 

De permanente plek voor de buitenexpositie kwam er op aandringen van onder anderen het Nijmeegse 4&5 mei-comité, de werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen, onderzoeker Bart Janssen en oud-journalist Rob Jaspers. 

De gemeenteraad steunde het initiatief. Omdat er niet heel veel geld voorhanden was, is gekozen voor een eenvoudige uitvoering. VerheesPlus Reclame berekende een vriendenprijs, aannemer Van Tienen hing ze gisteren gratis op. 

Panelen hangen in een smalle steeg

,,Aanvankelijk was het de bedoeling om de afbeeldingen op zeil te gebruiken die op Plein 44 hebben gehangen”, vertelt Rob Jaspers. ,,De doeken zijn voorzichtig verwijderd, maar toch waren ze flink beschadigd. Daarom moesten er nieuwe panelen bedrukt worden,”

Hij is blij met de locatie. De Emaushof is weliswaar een smalle steeg, maar bezoekers van het stadhuis kunnen de panelen vanaf de hoofdingang wel meteen zien hangen. De foto’s van de slachtoffers, gerangschikt op alfabetische volgorde trok gisteren dan ook meteen toeschouwers. Jaspers: ,,En op deze plek heeft de school gestaan waar zoveel slachtoffers vielen. De gidsen van Het Gilde wandelen hier ook altijd doorheen.”

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Afgelaste optocht Knotsenburg wordt niet op ander moment ingehaald

    Afgelaste optocht Knotsen­burg wordt niet op ander moment ingehaald

    NIJMEGEN - De afgelaste optocht van Nijmegen wordt niet ingehaald. Het is de eerste keer in de geschiedenis van het Knotsenburgse carnaval dat er helemaal geen praalwagens en loopgroepen door de stad trekken. Het is namelijk niet mogelijk om de optocht alsnog door de binnenstad van Nijmegen te laten trekken op zondag 22 maart. Het is dan officieel halfvasten, maar juist in dat weekeinde staat ook de Stevensloop gepland.