Het huidige GGD-gebouw, eigendom van de gemeente Nijmegen, wordt gesloopt. De gemeente moet 1,8  miljoen euro afboeken.
Volledig scherm
Het huidige GGD-gebouw, eigendom van de gemeente Nijmegen, wordt gesloopt. De gemeente moet 1,8 miljoen euro afboeken. © Gerard Verschooten

‘GGD-terrein is goeie locatie voor nieuw studentencomplex’

NIJMEGEN - Op het huidige terrein van de GGD aan de Groenewoudseweg komt bij voorkeur een studentencomplex van vijf hoog, als het aan wethouder Noël Vergunst ligt. De gezondheidsdienst verhuist naar een terrein zo'n honderd meter verderop.

Omwonenden hebben grote moeite met nog een studentencomplex in de buurt en hebben twee alternatieve plannen laten maken door architectenbureau OPL Utrecht. In beide plannen worden zo'n 40 à 60 starterswoningen gebouwd, in combinatie met 8 à 11 middeldure huizen.

Volgens wethouder Vergunst staat de mogelijkheid van andere woonvormen, zoals sociale huur, nog open maar vindt hij de bouw van studentenappartementen door verhuurder SSH& ‘een goed idee’. ,,De SSH& is zeer geïnteresseerd en wij vinden het een goede locatie. Tijdens gesprekken over prestatieafspraken is de nieuwbouw aan de Groenewoudseweg ter sprake gekomen. Vergunst: ,,De SSH& moet nog 900 eenheden bij bouwen, op het GGD-terrein zouden er al 200 gerealiseerd kunnen worden.”

Een reeks grondtransacties is nodig

Het huidige terrein van de GGD is eigendom van de gemeente en komt vrij omdat de gezondheidsinstelling gaat verhuizen naar de Professor Bellefroidstraat. Daar wordt een nieuw gebouw gerealiseerd. Om dat mogelijk te maken is een reeks grondtransacties nodig. Het terrein aan de Groenewoudseweg wordt verkocht voor 1,1 miljoen euro, mogelijk aan de SSH& dus. Het huidige (te slopen) GGD-pand staat echter voor de 2,9 miljoen in de boeken. De gemeenteraad moet er mee akkoord gaan dat het verschil van 1,8 miljoen afgeschreven wordt.  

Veel raadsleden hebben daar moeite mee omdat het voor hen onduidelijk is hoe de financiën rond de transacties geregeld zijn. Met name oppositiepartijen vroegen om uitstel, maar kregen dat niet. Vergunst drong aan op een snel besluit. Het thema staat nu op de agenda voor 18 december.