Volledig scherm
© ANP

Griepvirus slaat toe: langdurige ziektegolf kondigt zich aan

Het griepvirus slaat toe. Voor het eerst dit seizoen hebben er zoveel mensen griep dat het er op lijkt dat er een griepgolf aan komt.

Gezondheidsinstituut Nivel maakt vandaag bekend dat het aantal geregistreerde griepgevallen de grens overschrijdt op basis waarvan bepaald wordt of er een griepgolf is. Wordt die grens volgende week nogmaals overschreden, dan is er officieel sprake van en moet rekening gehouden worden met een ziektegolf van tussen de 10 en 15 weken.

Vroeg

De griepgolf is dit jaar tegen de verwachting in 'laat’. Als indicatie voor het uitbreken van de griep in Nederland wordt vaak naar Australië gekeken, waar de griepgolf een half jaar eerder  is. Daar sloeg de griep relatief vroeg toe, terwijl een jaar geleden in Nederland de griep ook al voor kerst heel wat mensen ziek maakte.

Niet naar huisarts

,,We spreken van een griepgolf als twee weken achter elkaar de epidemische grens wordt overschreden’’, legt onderzoek Joke Korevaar van het Nivel uit. Die grens wordt bereikt als minimaal  51 op de 100.000 mensen zich bij de huisarts meldt met griep. Geschat wordt dat dan acht keer zoveel mensen daadwerkelijk griep hebben: de meesten gaan er niet mee naar de huisarts. 

Voorspellen

Volgens Korevaar is niet te voorspellen wat de cijfers van volgende week zullen zijn. Ook is niet bekend waarom de griepgolf relatief laat is. ,,Het heeft in elk geval niets met het weer te maken.’’ De enige reden dat de griep altijd in de winter toeslaat, is dat mensen volgens haar dan meer binnen zitten. ,,En dichter op elkaar, waardoor ze elkaar makkelijker besmetten.’’ Vaak zonder het te weten: ,,Voordat je jezelf ziek voelt, kun je anderen al besmetten. Zodra je ziek bent, neemt de kans op besmetting juist af.’’

  1. Burgemeester Bruls doet illegaal gok-café in Lindenholt per direct op slot
    PREMIUM

    Burgemees­ter Bruls doet illegaal gok-café in Lindenholt per direct op slot

    NIJMEGEN - De eigenaar van pizzeria-shoarma Da Christian in het Nijmeegse stadsdeel Lindenholt moet per direct stoppen met een illegaal gok-café in een aangrenzend pand. Dat heeft burgemeester Bruls besloten. Hij past bestuursdwang toe en eist dat de eigenaar acuut alle ingangen naar dat pand voor publiek afsluit. Als hij dat niet zelf doet, dan laat de gemeente dat doen; alle kosten worden dan op de eigenaar verhaald.