De zak bloemzaad van Biodivers die verdwenen is. Het zaad is bedoeld om het eerste deel van de Groene Vlinder-route in Nijmegen in te zaaien.
Volledig scherm
De zak bloemzaad van Biodivers die verdwenen is. Het zaad is bedoeld om het eerste deel van de Groene Vlinder-route in Nijmegen in te zaaien. © eigen foto

Groene Vlinderlint-route kan niet bloeien: grote zak met bloemzaad is kwijt

NIJMEGEN - Een kleine ramp voor de mensen die zich inspannen voor bijen, vlinders en andere insecten in Nijmegen: een zak met 4,5 kilo zaad van inheemse bloemen is spoorloos verdwenen. Met dat zaad moet het eerste deel van de Groene Vlinderlint-route worden ingezaaid, een bloeiende groenstrook die parken in Nijmegen met elkaar gaat verbinden.

De gemeente Nijmegen heeft net de voorbereidingen afgerond van het eerste deel van deze route. Dat loopt tussen stadspark het Groene Perron aan de Oude Groenewoudseweg en het vlinderparkje bij de spoorbrug van de Sint Annastraat. Over een strook van zo’n 400 meter lang en 2 meter breed zijn stoeptegels verwijderd. De werkgroep Hortus Civitatis zou hier komend voorjaar het bloemzaad inzaaien.

Performance

Afgelopen zondag is de route geopend door wethouder Bert Velthuis. Bij het Groene Perron plantte hij de geurende Johan Maelwael-roos. Daarna was er in het parochiehuis van de Antonius van Paduakerk aan de Van Slichtenhorststraat een performance van de kunstenaars José Geurts en Boudewijn Corstiaensen. Hierbij gebruikten ze de zak met zaad. 

Na afloop, bij het inladen van hun spullen, hebben ze die zak even onbeheerd buiten voor het parochiehuis achtergelaten. ,,Ineens was die zak verdwenen”, zegt Corstiaensen, tevens lid van de werkgroep Hortus Civitatis. ,,We hebben geen idee wie hem heeft meegenomen maar we hopen dat de eerlijke vinder hem terugbrengt.”

Biodiversiteit

Idee achter het Groene Vlinderlint is de biodiversiteit in de stad vergroten, vertelt hij. ,,Daarom hadden we speciaal zaden gekocht bij de firma Biodivers. Het gaat om een zaadmengsel dat afkomstig is uit het Nederlandse landschap en dat is samengesteld voor deze vlinderroute. Het is een margrietenmengsel met onder meer de zeldzame gele morgenster maar ook met korenbloemen en klaprozen.”

De zak met zo’n 4,5 kilo zaad kostte ruim 300 euro. ,,Dat bedrag hebben we voorgeschoten. De gemeente had ons subsidie toegezegd voor de aanschaf. Maar als we geen zaad zaaien, krijgen we dat geld natuurlijk niet”, zegt Corstiaensen. ,,We hopen dat iemand de zak per ongeluk heeft meegenomen en dat die zich meldt.”

Het zaad zit in een witte kunststof zak, met een label van Biodivers eraan.