De plantjes bleken niet bestand tegen het gure Nederlandse weer.
Volledig scherm
De plantjes bleken niet bestand tegen het gure Nederlandse weer. © Gerard Verschooten

‘Hangende tuin’ bij parkeergarage Mariënburg is nu echt ter ziele

NIJMEGEN - De verticale tuin van 28 meter hoog aan de gevel van parkeergarage Mariënburg wordt ontmanteld. Ondanks diverse pogingen gingen de plantjes telkens dood.

De groene gevel die in 2010 werd gebouwd tegen de noordzijde van de Mariënburggarage bleek niet bestand tegen de vorst en gure omstandigheden van het Nederlandse klimaat. Het werd telkens een bruine, dorre gevel. ,,Er zijn twee keer andere planten geplant, maar ook die overleefden het niet'' aldus een woordvoerder van de gemeente Nijmegen. ,,Uiteindelijk hebben we besloten om er niet meer geld aan te verspillen.”

Bij de entree van de Mariënburggarage stond gisteren een grote hijskraan waarmee de verticale tuin vanuit een hoge werkbak werd ontmanteld. Tegen de noordgevel was een constructie bevestigd met bloembakken, die laag voor laag afgebroken werd.

Weinig expertise

De 'hangende tuin' werd in 2010 aangelegd met veel goede bedoelingen, en met geld van de Europese Unie. ,,Het groen moest de stenige stad verfraaien'', aldus de woordvoerder. ,,Maar er was weinig expertise en we hadden ook weinig andere voorbeelden.'' Als alles is afgebroken wordt de noordgevel opnieuw geverfd in een onopvallende witte kleur, net als de rest van de parkeergarage.

Bij de planning voor de groene gevel was destijds landschapsbureau Poelman Reesing betrokken. Die realiseerde in de Arnhemse Bloemstraat ook een verticale tuin. Die staat er nog steeds redelijk patent bij. ,,Daar is een ander systeem gebruikt'', zegt bedenker Theo Reesink. ,,Er hangt daar een lange verticale koof waardoor de planten in de wand groeien."

De hangende tuin in betere tijden: