Henk van Benthem bij zijn bloemenkiosk in de Molenstraat.
Volledig scherm
Henk van Benthem bij zijn bloemenkiosk in de Molenstraat. © Bert Beelen

Henk van Benthem (72) verkoopt al 55 jaar bloemen in de Molenstraat

NIJMEGEN - Van de vijf Franse kiosken in de binnenstad blijven er nog maar drie over. Eén daarvan is de bloemenkiosk van Henk van Benthem. Hij heeft al 55 jaar een vaste stek in de Molenstraat.  Hoe lang hij nog bloemen verkoopt, weet hij nog niet. ,,Zolang ik er lol in heb”, zegt Henk van Benthem uit Nijmegen. 

Hij is inmiddels 72 jaar en staat al sinds zijn 17de levensjaar in de Molenstraat als bloemist. ,,Mijn vader Wim is hier in 1936 begonnen met een handkarretje.” Zijn groene kiosk ‘t Sunneke, die staat bij de entree van de Molenpoort, huurt hij van de gemeente. Op het stadhuis is de laatste maanden kritisch gekeken naar de vijf kiosken in de binnenstad en deze week besloten burgemeesters en wethouders om de twee in de Burchtstraat af te laten breken.

Ze staan in de weg en er zijn geen huurders voor te vinden. De andere drie, twee in de Molenstraat en één in de Van Schevichavenstraat, blijven staan zolang er huurders zijn. In alle drie worden nu bloemen verkocht.

Henk wil voorlopig nog niet stoppen

Quote

Ik vind het nog leuk om hier iedere dag te zijn

Henk van Benthem, Bloemenverkoper

Van Benthem denkt voorlopig niet aan stoppen. ,,Ik vind het nog leuk om hier iedere dag te zijn, een praatje te maken en kijken wat er allemaal gebeurt in de straat. Voor het geld hoef ik het niet te doen, hoor. Ik krijg natuurlijk AOW en die bloemen zijn vooral een bijverdienste. Daar kan ik van op vakantie. Dat heb ik lange tijd niet gedaan, omdat ik niet weg kon. Geen opbrengst en ook nog op vakantie, dat zou voor mij dubbel duur worden. Mijn vrouw ging daarom vaak alleen. Maar nu ga ik wel mee. Als ik dan weer terug ben, hoor ik regelmatig dat mensen ongerust waren. ‘’ Waar was je nou?.”

Lang stond hij in zijn eigen bloemenkeetjes, maar in 2002 kreeg hij de beschikking over de groene kiosk van het Franse bedrijf JC Decaux. Er werden er vijf van in de binnenstad geplaatst om het centrum een chiquere uitstraling te geven. ,,Maar een beetje onderhoud is nu wel nodig. Het dak is groen uitgeslagen en het lekt regelmatig. Ik betaal 860 euro per maand voor 12 vierkante meter en er zit niet eens een toilet in. En dan krijgen ze ook nog geld voor de reclameposters. Dat is eigenlijk wel een beetje schandalig.”