Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

‘Hoe kom je erbij een kwetsbare, oude vrouw op te lichten?’

NIJMEGEN - Een verslaafde, dakloze man trekt in bij een 87-jarige, dementerende vrouw in Nijmegen en gebruikt haar pinpas om zijn rekeningen te betalen en grote bedragen te pinnen. Als de bank wantrouwend wordt en de pas blokkeert, doet hij zich voor als de vrouw in een poging de blokkade eraf te krijgen.

..Ik heb er spijt van. Absoluut”, aldus de inmiddels veertigjarige Nijmegenaar vanmiddag op de strafzitting tegen hem waar twintig maanden cel waarvan de helft voorwaardelijk tegen hem werd geëist. Hij zou ruim 30.000 euro van de vrouw hebben gestolen tussen april en november vorig jaar. ,,Het is de verslaving die dit gedaan heeft”, zei hij.

,,Het is de man die verslaafd is die dit gedaan heeft”, verbeterde de rechtbank hem. ,,Hoe kom je erbij een kwetsbare, oude vrouw op te lichten?” De Nijmegenaar kende het slachtoffer uit de wijk. Hij deed weleens klusjes voor haar. 

Quote

Het is het dieptepunt van mijn leven geweest.

Verdachte

Ramen lappen en boodschappen doen

Toen zijn relatie op de klippen liep en hij dakloos werd, mocht hij bij haar in komen wonen. Hij lapte de ramen, ging met haar boodschappen doen en wist al snel zijn handen op de bankpas leggen.

De bank vertrouwde het niet toen er grotere bedragen dan gebruikelijk werden opgenomen en blokkeerde de rekening. Vervolgens kreeg een medewerker een telefoontje waarbij een man de stem leek na te doen van een oudere vrouw. De medewerker belde de vrouw. Zij bleek van niets te weten. Vervolgens werd de politie ingeschakeld. Die trof een verwarde vrouw in haar woning aan.

‘Schandalig’

Inmiddels ligt er een verklaring dat ze dementeert. De officier van justitie noemde het gedrag van de verdachte ‘schandalig’. De reclassering heeft inmiddels een pakket maatregelen samengesteld en de verdachte lijkt gemotiveerd zijn leven een andere wending te geven. 

Reden voor de officier om een deels voorwaardelijke straf te eisen met de voorwaarden dat de man in behandeling gaat en zich langdurig laat begeleiden. Verder wil ze dat de verdachte de 30.000 euro inlevert. ,,Het is het dieptepunt van mijn leven geweest”, aldus de man over vorig jaar. Hij somde op wat er allemaal mis was gegaan met hem. Inmiddels zegt hij geen drugs meer te gebruiken.

Uitspraak: over twee weken.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Wat moet rechter met verwarde personen die gevaar opleveren doordat ze de gaskraan opendraaien
    PREMIUM

    Wat moet rechter met verwarde personen die gevaar opleveren doordat ze de gaskraan opendraai­en

    ARNHEM - Je denkt dat je rustig en veilig woont, en opeens moet je je huis uit vanwege een gaslucht en explosiegevaar. Het gebeurde afgelopen zomer in Nijmegen twee keer binnen vier dagen: aan de Gildekamp in Lindenholt op 8 juli 2019, en aan de Neerbosscheweg vlak bij het Goffertstation op 11 juli. Wat de geestelijke gezondheidszorg niet kan voorkomen, komt bij de rechter op het bord. En wat doet die ermee?