Het dispuutshuis van THOR
Volledig scherm
Het dispuutshuis van THOR © Niels Kruize

Huizen van zeven disputen zijn mogelijk illegaal, sluiting dreigt

Zeven dispuutshuizen in Nijmegen worden mogelijk illegaal verhuurd. De eigenaren hebben geen vergunning voor het verhuren van kamers aan de dispuutsleden. Dat blijkt uit gegevens die universiteitsweblog Voxweb heeft opgevraagd bij de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN). Als de situatie niet wordt gelegaliseerd, dreigt sluiting.

Het gaat om de dispuutshuizen van De Tempeliers, Elegast, De Gong, AVIS en DIANA, bevestigt een woordvoerder van de gemeente Nijmegen. Ook één van de twee huizen van corpsdispuut Aquila zou niet beschikken over de juiste vergunning. Eerder werd al duidelijk dat dispuut THOR, gevestigd aan de Bijleveldsingel, mogelijk illegaal studenten huisvest.

De gemeente Nijmegen voert al tijden een strenger 'verkameringsbeleid': om een wildgroei aan studentenhuizen tegen te gaan - en daarmee de overlast te beperken -wordt nadrukkelijk bekeken welke panden beschikken over een vergunning en welke niet. Huiseigenaren kregen in 2018 een halfjaar de tijd om indien nodig alsnog een vergunning aan te vragen.

Veel klachten uit de buurt

,,Ook de eigenaar van het dispuutshuis van THOR voelde zich door de gemeente onder druk gezet om een vergunning aan te vragen", zegt advocaat Samuel Vermeulen namens THOR. De gemeente Nijmegen weigerde vervolgens om die te verlenen, omdat er veel klachten vanuit de buurt over dit dispuutshuis zouden zijn. 

Volgens Vermeulen is de overlastproblematiek allang opgelost. Verder is hij van mening dat het THOR-huis helemaal geen vergunning hoeft te hebben. ,,Zo'n vergunning is alleen vereist voor studentenpanden die na 1 juli 1994 zijn gevestigd. Ons dispuutshuis zit er al sinds 1986. Voor veel zo niet alle dispuutshuizen geldt dat ze er al heel lang zitten."

‘We wisselen informatie uit’

De THOR-kwestie komt op 19 februari aanstaande voor de rechter in Arnhem. ,,Dat wordt een belangrijke dag, ook voor de andere dispuutshuizen die nu met sluiting worden bedreigd", zegt Vermeulen. Hij heeft contact met een aantal advocaten die de belangen van de overige dispuutshuizen dienen. 

,,We wisselen informatie uit. Zelf vechten wij het algehele verkameringsbeleid van de gemeente - vastgelegd in de huisvestingsverordening - aan. Als wij winnen, kan dat niet alleen voor de dispuutshuizen, maar ook voor de eigenaren van heel veel andere studentenhuizen die nu illegaal zouden zijn, grote gevolgen hebben." 

De aanpak van de gemeente zou in dat geval geheel onderuit gehaald worden.