Volledig scherm
Indië-herdenking vorig jaar in Nijmegen. © Paul Rapp

Japanse nazaten thema bij Indië-herdenking in Nijmegen

NIJMEGEN - De Indië-herdenking in Nijmegen gaat dit jaar in op een minder bekende groep: de nazaten van Indische vrouwen en Japanse soldaten. Eén van de sprekers is Thérèse van der Heide van de vereniging Japans Indische Nakomelingen. Verder spreekt Rob Schouten over zijn vader die als krijgsgevangene in het Japanse Nagasaki zat.

Op de avond voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands Indië, 14 augustus, is ook in Nijmegen een herdenking. De bijeenkomst is opgezet door Platform Indische Organisaties Nijmegen en Omgeving en heeft een regionale uitstraling. De herdenking is in het stadhuis van Nijmegen. Na toespraken en muziek in de raadszaal is er een kranslegging bij het Indië-monument op de Gedeputeerdenplaats.

Japanse juk

Toen in mei 1945 in Nederland de bevrijding werd gevierd, zat de bevolking van Nederlands-Indië nog onder het Japanse juk. In de interneringskampen stierven de mensen door ziekte, honger en geweld, anderen leefden in bedreigende situaties daarbuiten. 

De oorlog in het verre oosten ging door en in Japan kwijnden de Nederlandse dwangarbeiders weg in steenkoolmijnen en staalfabrieken. Toen begin augustus de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki vielen, overleefden veel dwangarbeiders dit niet. Pas op 15 augustus 1945 kwam formeel een einde aan de Tweede Wereldoorlog. 

Dwangarbeider bij Mitsubishi

Het organiserend comité in Nijmegen brengt bij de herdenking verhalen voor het voetlicht van mensen die direct of indirect betrokken waren bij de gebeurtenissen in Nederlands-Indië. Zo vertelt Rob Schouten uit Horssen over zijn vader Eef Schouten. Hij was als dwangarbeider tewerkgesteld op de scheepswerf van Mitsubishi in Nagasaki. 

Eef Schouten overleefde de atoomaanval en kwam zwaar getraumatiseerd naar Nederland. Rob Schouten maakte een paar jaar geleden een reis naar Japan om in het reine te komen met het verleden van zijn vader dat ook hem heeft beïnvloed. 

Japanse nakomeling

De toespraak van de tweede spreker, Thérèse van der Heide, gaat over de kinderen van Japans-Indische ouders en over hoe zij zelf als Japanse nakomeling is opgegroeid in Nederland. 

De Indië-herdenking in Nijmegen is woensdag 14 augustus om 19.30 uur in het stadhuis in Nijmegen

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. ‘Schooldreiger’ (25) in Nijmegen blijkt student die schietspel naspeelde: ‘De aanhouding was vet heftig’
    VIDEO | UPDATE

    ‘Schoold­rei­ger’ (25) in Nijmegen blijkt student die schietspel naspeelde: ‘De aanhouding was vet heftig’

    NIJMEGEN - Het Technovium-gebouw aan de Heijendaalseweg in Nijmegen is deze donderdagmiddag ontruimd nadat een man met een wapen in de hand binnen stond. De politie laat weten dat inmiddels het gevaar is geweken en een 25-jarige Nijmegenaar is aangehouden. Kennelijk was de student bezig met de opname van een video die moest lijken op het computerspel Grand Theft Auto.