Kapper Theo knipt voor ALS-onderzoek na dood vaste klant Henk: ‘Hij was zo’n fijne peer’

videoNIJMEGEN - De tranen rollen over de wangen in de Nijmeegse kapperszaak Zegt u het maar!. Dit keer in de stoel geen kapperspraatjes over het weer, vakanties en het afgelopen weekend. Het verlies van vaste klant Henk Langhout is het gesprek van de dag. 

 Op 1 juli van dit jaar overleed hij op 61-jarige leeftijd aan de gevolgen van ALS. ,,Henk was zo’n fijne peer. Iemand met wie je over alles kon ouwehoeren. Niet te bevatten dat hij er niet meer is”, zegt kapper Theo Knoop. 

Hij is druk met zijn schaar in de weer om Henks zus Anneke (55) te knippen. De dood van Langhout, behalve vaste klant sinds 1988 ook een vriend, bracht de kapper op een idee voor een actie: de hele omzet gaat deze dinsdag naar de Stichting ALS Nederland.

Stoere bink

Volledig scherm
Janet kijkt toe hoe kapper Theo Anneke knipt, de zus van Henk. © Bert Beelen

Dat er meer moet gebeuren om de slopende zenuwziekte de wereld uit te helpen, is voor de kapper duidelijk. Het zorgeloze leven van die ‘stoere bink’ en ‘gezellige levensgenieter’ veranderde in 2015 compleet, vertellen zus Anneke en Henks vrouw Janet (58) in de zaak. 

Hij kon de sleutel niet meer omdraaien en kreeg de aansteker niet meer aan. ,,Na vier maanden ging ’ie eens naar de dokter. ‘Zal meevallen’, dachten we nog.” Janet moet slikken en een traan wegvegen voor ze verder praat. ,,Dat viel niet mee. ALS was het. Ook bij de second opinion later kwam dat eruit.”

Met betraande ogen kijkt ze naar het rouwkaartje. ,,Het is allemaal nog zo vers.” 

Opgesloten in zijn eigen lijf

Ondanks zijn ziekte probeerde de bewoner uit Grootstal zoveel mogelijk z’n leven te leiden. Naar zijn stamcafeetje, een wandeling maken, op vakantie naar Spanje. Met lede ogen zagen z’n vrouw en zus aan hoe het tegelijkertijd achteruit ging. 

,,Hij zat opgesloten in zijn eigen lijf. Dat vond ik het heftigst. Iedereen wist dat het slechter ging, maar niemand kon wat veranderen. Eerst werkte zijn rechterarm niet meer, later ook links. Het laatste jaar ook zijn benen. ALS is écht een sluipmoordenaar”, zegt zijn weduwe.

Quote

Het viel niet mee. ALS was het. Ook bij de second opinion later kwam dat eruit

Janet Langhout

Niet eindigen als Fernando Ricksen

Henk bleef positief. Stak zelfs de draak met die rotziekte. ,,Vaak genoeg had hij een brede smile.” Janet zegde haar baan op om er fulltime te zijn voor haar man. Want één ding stond vast: naar een verzorgingstehuis ging haar man niet. 

,,Het heftigst was de ziekte aan het eind. Met moeite strompelde hij nog naar buiten. Ademen ging moeilijker, zijn tong werkte niet meer. Ik was aan het eind de enige die hem nog een beetje kon verstaan en was z’n verzorger. Als Fernando Ricksen (voormalig profvoetballer die lijdt aan ALS, MS) wilde hij niet eindigen. Aan de beademing wilde hij écht niet”, zegt Janet. 

Trots

Uiteindelijk overleed hij doordat zijn ademhalingsspier niet meer werkten. Kort voor zijn dood hoorde hij al van de actie die zijn vaste kapper en maatje op touw wilde zetten. Knoop: ,,Hij vond het helemaal geweldig. Ik weet zeker dat hij trots zou zijn.”

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Afgelaste optocht Knotsenburg wordt niet op ander moment ingehaald

    Afgelaste optocht Knotsen­burg wordt niet op ander moment ingehaald

    NIJMEGEN - De afgelaste optocht van Nijmegen wordt niet ingehaald. Het is de eerste keer in de geschiedenis van het Knotsenburgse carnaval dat er helemaal geen praalwagens en loopgroepen door de stad trekken. Het is namelijk niet mogelijk om de optocht alsnog door de binnenstad van Nijmegen te laten trekken op zondag 22 maart. Het is dan officieel halfvasten, maar juist in dat weekeinde staat ook de Stevensloop gepland.