Kapper wast ruim een miljoen euro wit • Varkens gered van wisse dood • Klimaatactivisten toch A12 op
NIEUWS GEMIST? | MET VIDEOGeen tijd gehad om het nieuws te volgen? Wij hebben de oplossing. De Gelderlander zet elke dag de belangrijkste berichten op een rij. Dit is een selectie van het nieuws van zaterdag 28 januari.
AAN DEZE ZAKEN KOMT DE POLITIE NIET MEER TOE | Kleine inbraken, oplichting of dierenmishandeling. In onder meer deze zaken steekt de politie voortaan weinig tot geen energie meer. Dat blijkt uit een intern beleidsdocument, waarover De Gelderlander beschikt. Er zijn simpelweg te weinig agenten om alles op te pakken. Een complete lijst is opgesteld van zaken waarvoor geen tijd meer is.
WEL WASSEN MAAR DAN GEEN HAREN | Een 24-jarige Arnhemmer heeft in de jaren 2017, 2018 en 2019 ruim een miljoen euro aan crimineel geld witgewassen met zijn kapperszaak. Hij was naar eigen zeggen een patser, en deed het voor het geld. ,,Toen ik geld had, voelde ik me machtig.”
REDDINGSOPERATIE VARKENS IN MESTPUT | Op de Lamstraat in Toldijk zijn zaterdagochtend zo’n zestig varkens in een mestput gevallen nadat de stalvloer het had begeven. De brandweer is erin geslaagd alle dieren uit de benarde situatie in de put te bevrijden. Een dier heeft de val in de put niet overleefd.
IN WELK LAND GA JIJ JE BOODSCHAPPEN DOEN? | In welk Europees land doe je de voordeligste boodschappen? Deze site deed boodschappen in zeven landen. De verschillen zijn best groot. Waar een pot Nutella in Nederland 4,16 euro kost, is die in België met 2,75 euro het goedkoopst. Voor een fles zonnebloemolie (hier: 3,69 euro) moet je in Spanje zijn: 2,20 euro.
LUXE WOONWIJK, VLUCHTELINGEN EN SOCIALE HUUR? | Aan de enorme verschillen tussen wijken in Arnhem moet een einde komen, vindt wethouder Paul Smeulders. Maar de aanpak die hij voorstelt, stuit nu al op kritiek. Gelooft hij in sprookjes? ,,Er zijn talloze linkse of progressieve politici geweest die dit idee al hadden.”
ZE KWAMEN VOOR DE RUST MAAR VONDEN HET TEGENDEEL | Wakker worden van het heien. De stoep vol bouwmateriaal en op straat uitkijken voor bouwverkeer. ,,We wonen in een bouwput”, zegt Wilma Voet (77). Ze is in april 2022 met echtgenoot Lambert Voet in zorggebouw Aaron getrokken.
IS DIT HET HUIS VAN COLUMBUS? | In de fabriek gebouwde huisjes die na vijftien jaar weer worden afgebroken, daarvan worden er de komende twee jaar 40.000 geplaatst, vooral op braakliggende veldjes in woonwijken. Ook in deze regio wijzen gemeenten locaties aan, al zijn omwonenden er lang niet altijd blij mee. Zijn flexwoningen dé oplossing in de strijd tegen woningnood?
2.000 HANDTEKENINGEN EN EEN HOUTEN VAGINA | Het plan van de gemeente Nijmegen en de Radboud Universiteit om Park Brakkenstein meer ‘allure’ te geven, stuit op steeds heviger verzet van omwonenden. Onderdeel van dat plan is namelijk het kappen van 151 bomen, waarvan er 84 ziek, dood of onveilig zijn.
VIER MILJOEN EXTRA NODIG VOOR PLURYN | Zorgorganisatie Pluryn heeft dit jaar 4 miljoen euro extra nodig voor de jeugdzorg vanwege gestegen kosten. Daarvoor draaien gemeenten op, maar die zijn daar nog niet allemaal mee akkoord. Gemeenten zijn de afgelopen jaren steeds meer geld kwijt aan jeugdzorg door een snel stijgende vraag. Daar komt nu de tariefsverhoging bovenop van zorgorganisatie Pluryn dat verspreid over het hele land op zo’n vierhonderd locaties zorg biedt aan jongeren en mensen met een beperking, zoals in Nijmegen, Groesbeek en Oosterbeek.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarschuwing: laat de takkeling met rust (en meer natuurtips)
Het weer speelt niet mee, maar het is toch echt lente. Tijd om de bossen en andere natuurgebieden in te trekken. Maar let op, er zijn wel spelregels. Juist nu de drukte in de kraamkamer van de natuur eraan komt, is voorzichtigheid geboden.Nijmegen -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
PREMIUM
Volt, die andere winnaar van de verkiezingen, ‘is er niet alleen voor de stedeling’
In de schaduw van BBB kwam ook Volt in één klap met twee zetels in de Gelderse staten. De top van de partij is trots, de ambities zijn groot. Kernenergie wil Volt, net als BBB trouwens. ,,We zijn bereid tot samenwerking, maar niet tegen elke prijs.”Nijmegen -
PREMIUM5 vragen over
Waarom heel Nederland meer huizen wil, maar Druten toch even wacht met nieuwe plannen
Heel Nederland schreeuwt om nieuwe huizen, maar in Druten hoef je een jaar lang niet met nieuwe plannen aan te komen. Daar is een verklaring voor. Stikstof? Nee. Te druk.Druten -
PREMIUM
Hockeyclub NMHC: koppositie weg, topspeler Jim van de Venne terug
NMHC verspeelde in de promotieklasse de koppositie aan Laren (1-2) in een rechtstreeks gevecht dat de allure had van een kampioensduel. Uitgerekend in die wedstrijd keerde spits Jim van de Venne terug na zes maanden afwezigheid. Een kippenvelmoment voor de 23-jarige Nijmeegse goalgetter.Nijmegen
-
PREMIUM
Fiona (18) wilde voor het eerst stemmen, maar kreeg door haar woonplek nooit een stempas: ‘Het voelt heel oneerlijk’
Kieslijst: binnen. Stemwijzer: gedaan. Politieke partij: uitgekozen, ook voor het waterschap. Fiona Sloof (18) uit Nijmegen bereidde zich tot in de puntjes voor op haar eerste keer stemmen. Maar het kwam er nooit van. Want dat pand waar ze woont, is dat wel écht bewoond?Nijmegen -
-
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen?