Volledig scherm
Een waarschuwingsbord voor botulisme bij een vijver in Lindenholt. © DG

Kijk uit voor het water in de vijvers van Nijmeegs stadsdeel Lindenholt

NIJMEGEN - De waterspeelplaats ’t Floddertje in Lindenholt is verboden terrein. In het water zit botulisme. Vermoedelijk zit de gevaarlijke bacterie in meer waterpartijen in het Nijmeegse stadsdeel. De gemeente Nijmegen waarschuwt bewoners per brief niet in contact te komen met het besmette water of dode dieren. 

Ook huisdieren moeten het water mijden. 

Volledig scherm
Bij de waterspeelplaats ’t Floddertje in Lindenholt is al vaker botulisme aangetroffen. Ook algen maakte de speelplaats al eerder onaantrekkelijk.

In de vijver tussen Leuvensbroek en Hegdambroek zijn in juli dode vogels gevonden. Het waterschap Rivierenland stelde vast dat er botulisme in het water zat. Nijmegen denkt dat de bacterie ook in de vijver aan de Weijbroekweg tussen Leuvensbroek en Holtgesbroek zit. Bij de vijvers zijn waarschuwingsborden geplaatst.

De meest voorkomende vorm van botulisme is alleen schadelijk voor dieren zoals vogels en vissen. Welke vorm de vijvers in Lindenholt in zijn greep heeft, is niet bekend. De gemeente vraagt aan bewoners van het stadsdeel melding te maken van dode of zieke dieren.

In de waterpartijen in Lindenholt is al vaker botulisme voorgekomen.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement