Volledig scherm
Het Nest Festival © PR

Klachtenregen over harde muziek op festival Het Nest: ‘Het gedreun hield maar niet op’

NIJMEGEN - Dancefestival Het Nest heeft afgelopen weekend een ware klachtenregen veroorzaakt in Nijmegen wegens geluidsoverlast. Het festival beleefde zaterdag in het Goffertpark zijn derde editie en produceerde volgens de gemeente Nijmegen meer bastonen dan 95 decibel, zoals volgens de vergunning was toegestaan. 

23 mensen belden naar de gemeente Nijmegen om te klagen over de harde muziek en de dreunen, die bij veel mensen zelfs in huis te horen waren. 

Nog eens zestien mensen belden naar de organisatie en vijf mensen stuurden een e-mail. Ook belden twee mensen de politie en kreeg de gemeente tot nu toe acht schriftelijke klachten. De festivalorganisatie baalt enorm en maakt in een reactie excuses. ‘Het is een smet op een verder geweldige dag, waar 10.000 muziekliefhebbers van hebben genoten.’

‘Alsof ik op een houseparty was’

Een van de klachten kwam van Janneke van den Berg, die tijdens een wandeling op Heumensoord naar eigen zeggen ‘gek werd van het lawaai'.  ,,Het was alsof ik daar op een houseparty was beland, zo absurd hard was de herrie. Eenmaal thuis, vlakbij het Goffertpark, hield het niet op. Door het dubbele glas van mijn woning kwam het zo doorheen. Het was niet te doen.”

In de 25 jaar dat ze in Nijmegen woont, heeft ze nooit grote overlast gehad van evenementen in het park. ,,Ook niet bij concerten als van Bruce Springsteen bijvoorbeeld. Ik gun ieder zijn feestje, maar zaterdag was de bloody limit.”

Quote

Het is een smet op een verder geweldige dag, waar 10.000 muzieklief­heb­bers van hebben genoten

Festivalorganisatie

Limiet was bereikt

Gert-Jan Weijers uit de wijk Hazenkamp belde niet naar de gemeente. Hij stuurde net als veel anderen een boze tweet de wereld in om zijn ergernis over ‘die rotherrie’ kenbaar te maken. ,,Ik vind al die concerten en evenementen in het park hartstikke mooi en ben echt geen zeur. Maar nu was de limiet bereikt. Het dreunde continu door. Ik heb de ramen 's avonds dicht moeten doen en hoorde het nog.”

Het festival was dit jaar groter dan opzet. Tot in Nijmegen-Oost en Weezenhof hadden verschillende omwonenden last van de harde dreunen, blijkt uit vele klachten op sociale media. ,,Mijn logeerhond werd er erg onrustig van. Het was extreem. Alsof er een busje met jongeren in de buurt bonkende herrie had opgezet”, zegt een bewoner, die anoniem wil blijven. 

De gemeente laat weten dat de organisatie mondeling is gewaarschuwd. Een boete is niet opgelegd. ‘Van de twee decibel-normen is maar één norm overschreden, alleen de 95 decibel-norm die om bastonen gaat. Ook moet de organisator de kans krijgen zich te herstellen. In de laatste anderhalf uur was het geluid binnen de normen en kwamen er geen klachten meer’, aldus een gemeentewoordvoerder.

Quote

Door het dubbele glas van mijn woning kwam de herrie er zo doorheen. Het was niet te doen

Janneke van den Berg

Extra investeringen

De festivalorganisatie laat weten juist extra geïnvesteerd te hebben in een modern geluidssysteem dat uitdooft aan de achterzijde, om de overlast te beperken. Volgens Ruud Bos, woordvoerder van Het Nest, moet er iets mis zijn gegaan met het geluid vanaf het podium De Kuul, één van de vijf podia. 

‘We gaan nauwkeurig uitzoeken wat er mis is gegaan bij het ophangen van de speakers daar. Het lijkt erop dat die verkeerd zijn opgehangen. Het effect is versterkt door de wind, die zaterdag in dezelfde richting stond als het podiumgeluid’, schrijft hij in een reactie. Ook laat hij weten dat de organisatie zaterdag ‘alles op alles heeft gezet om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.’

Voorwaarden voor volgend jaar

In de loop van de zaterdag het volume met zes decibel teruggeschroefd en zijn de relevante frequenties zachter gezet. 

De gemeente gaat de organisatie voorwaarden meegeven voor volgend jaar. Bos laat weten ‘er alles aan te doen de overlast de volgende keer te voorkomen’. 

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Afgelaste optocht Knotsenburg wordt niet op ander moment ingehaald

    Afgelaste optocht Knotsen­burg wordt niet op ander moment ingehaald

    NIJMEGEN - De afgelaste optocht van Nijmegen wordt niet ingehaald. Het is de eerste keer in de geschiedenis van het Knotsenburgse carnaval dat er helemaal geen praalwagens en loopgroepen door de stad trekken. Het is namelijk niet mogelijk om de optocht alsnog door de binnenstad van Nijmegen te laten trekken op zondag 22 maart. Het is dan officieel halfvasten, maar juist in dat weekeinde staat ook de Stevensloop gepland.