De koks van Berlin (links en rechts) en twee vrijwilligers van de Vincentius Vereniging bereiden de maaltijden voor. foto Bert Beelen
Volledig scherm
De koks van Berlin (links en rechts) en twee vrijwilligers van de Vincentius Vereniging bereiden de maaltijden voor. foto Bert Beelen © Foto: Bert Beelen

Koks Berlin koken laatste maaltijd voor Nijmegenaren in nood

Nijmegen - De koks van Bistrobar Berlin en Bistrobar Bankoh hebben deze week voor het laatst maaltijden bereid bij de Vincentius Vereniging in Lindenholt. 

De vereniging verstrekt al ruim twee maanden dagelijks vers bereide maaltijden aan 150 Nijmegenaren. Het gaat om ouderen die de deur niet meer uitkomen en mensen die acuut in armoede terecht zijn gekomen.

Eat and meet

De koks gaan nu weer terug naar hun eigen keukens om de opening van de zaken voor te breiden, maar de maaltijdvoorziening van Vincentius gaat door. De vrijwilligers die normaal de ‘eat and meet’ verzorgen, nemen de keuken weer over.

In de afgelopen weken hebben de vrijwilligers met de koks meegewerkt. ,,Ze hebben veel geleerd”, zegt voorzitter van de vereniging Linda van Aken. ,,En het was superleuk. Iedereen heeft lekker gegeten. We krijgen niks dan lof en kaartjes.”

De koks van Berlin in de keuken van Vincentius. foto Bert Beelen
Volledig scherm
De koks van Berlin in de keuken van Vincentius. foto Bert Beelen © Foto: Bert Beelen

De maaltijdvoorziening gaat in ieder geval tot en met juni door. Wie er gebruik van maakt, betaalt niets. De kosten worden gedekt uit fondsen en bijdragen van de gemeente Nijmegen. Tot nu legde de gemeente 12.000 euro op tafel. 

Boodschappentassen

Naast de 150 dagelijkse maaltijden worden wekelijks ook nog eens tachtig tassen met boodschappen uitgedeeld. Dat zijn er al aanzienlijk minder dan een paar weken geleden, toen tweehonderd mensen zo'n tas kregen.

Om ook volgende maand voedsel uit te kunnen delen, heeft de vereniging nog 10.000 euro nodig. ,,Daarover ben ik in gesprek met fondsen", zegt penningmeester Frits Jans. ,,Als we er niet uitkomen, ga ik met de gemeente overleggen.”