Wouter van Eck in zijn voedselbos. Archieffoto
Volledig scherm
Wouter van Eck in zijn voedselbos. Archieffoto © Theo Peeters

Kritiek op voedselbos? ‘Dat is een misverstand'

NIJMEGEN - In voedselbossen staan plantensoorten die een risico vormen voor de natuur. Bij de aanleg van deze bossen zou er wat scherper gelet moeten worden op welke plantensoorten aangeplant worden.

Dat bepleit onderzoeker Rob Leuren van de Nijmeegse Radboud Universiteit, die in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een onderzoek deed naar de risico's van de voedselbossen. Hij kwam tot twaalf soorten die een potentieel risico vormen voor de biodiversiteit.

‘Een misverstand’

Volgens Wouter van Eck, die in Groesbeek een eigen voedselbos heeft en deze in heel het land aanlegt, is het 'een misverstand' dat het voedselbos slecht zou kunnen zijn voor de natuur.

De twaalf soorten zijn planten die mogelijk ander groen kunnen verdringen, bijvoorbeeld omdat ze gaan woekeren. ,,Maar dan heb je het bijvoorbeeld over de klimaugurk'', legt Van Eck uit. ,,Daarvan is bekend dat deze in Florida kan gaan woekeren. Maar daar heb je een heel ander klimaat.''

Zo is er op veel planten die op de risicolijst staan wat af te dingen, meent Van Eck. ,,Er blijven, als je de lijst afpelt, drie soorten over die je niet moet willen planten.''

Daarbij gaat het om de rimpelroos, de trosbosbes en de appelbes. ,,Maar die worden ook massaal geplant in moestuinen en parken.''

Omarmd

Leuren benadrukt dat voedselbossen omarmd moeten worden. ,,Ze leveren een duurzame bijdrage aan de voedselproductie. Onze boodschap is niet meer dan: let op bij de keuze voor wat je aanplant."

In Nederland zijn momenteel een kleine honderd voedselbossen: op een bosachtig ingericht stuk grond staan soms wel honderden soorten planten waarvan bijvoorbeeld bladeren of vruchten eetbaar zijn. De bossen worden zo natuurlijk mogelijk onderhouden.

Leuren kwam tot liefst zeshonderd plantensoorten die in de voedselbossen aanwezig zijn, waarvan tachtig procent uitheems.