Lia en Lucille zijn buschauffeur: ‘Voor vrouwen is het heel goed te doen’

NIJMEGEN - Het valt op: bij de bussen van Breng zit steeds vaker een vrouw achter het stuur. Binnen het Breng-gebied Arnhem-Nijmegen werken nu in totaal 112 vrouwelijke buschauffeurs, dat is 13,3 procent van het totaal aantal chauffeurs (circa 900). 

Lia van Eerd
Volledig scherm
Lia van Eerd © Paul Rapp

De eerste vrouw op de lijnbussen van Arnhem-Nijmegen kwam in 1982 in dienst . Nu kiezen steeds meer vrouwen voor het beroep van buschauffeur.

Bij de werving richt Breng zich ook nadrukkelijk op hen. Op de website staan onder de kreet ‘Kom bij ons werken’ afbeeldingen van vrolijk lachende vrouwen achter het stuur.  

,,Het beroep van buschauffeur is voor vrouwen goed te doen”, zegt Lia van Eerd (53), sinds 12 jaar buschauffeur. Een bus stuurt licht, je kan het met één vinger bedienen, schakelen hoeft niet. Toch is een twaalf meter lange bus waar dertig passagiers in kunnen, best een gevaarte.

Dat realiseert collega Lucille Thijssen (23) zich, als ze er met haar Peugeotje 108 achter rijdt. ,,Maar als je er zelf in rijdt, valt het wel weer mee.’’

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement